Frågor & svar
Avpublicerat

Visa vad naturvetare kan

Naturvetare måste bli mer synliga i samhället. Många arbetsgivare har dålig koll på vad en naturvetare kan. Jämför med civilingenjörer, vars utbildning är betydligt mer känd för en bredare allmänhet.
Publicerad: Uppdaterad:

Här ett citat från en platsannons som visar det jag tar upp:
"Du har treårig högskola med teknisk inriktning (färdig civilingenjör eller civilingenjörstudent). Lämplig utbildning är agronom/lantmästare och biolog."
Ännu ett exempel är den arbetsmarknadsmässa som Uppsala teknolog- och naturvetarkår arrangerade i november. Trots titeln har den inte lyckats locka företag som vill anställa naturvetare, även om det blir bättre för varje år.
Företagen verkar inte heller veta vad en naturvetare är. I år besökte jag E.ons monter, eftersom de sa sig vara intresserade av biologer. När jag hade förklarat vad min utbildning innebar fick jag höra att "den kompetensen tror jag inte vi behöver i företaget, utan i så fall hyr vi in konsulter."
Dessutom har många universitet idag en dålig arbetslivsanknytning, vilket inte gör saken bättre.
Ingenjören har en känd utbildning och en bred arbetsmarknad. Det är något vi tillsammans kan se till att även naturvetaren får! Genom att sprida information, synas och visa framfötterna kan vi visa att vi kan och vill. Det kommer att leda till fler jobb och en bredare arbetsmarknad för oss!
Mia Sklenar, valberedningen
Naturvetarnas Studentråd  samt biologstudent vid Uppsala  universitet

Kommentarer

Kommentera