Frågor & svar
Nyheter

Klarar jag mig utan kollektivavtal?

Jag har blivit erbjuden ett spännande och välbetalt jobb. Men företaget har inte kollektivavtal. Det känns lite darrigt och jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jasmine
Publicerad: Uppdaterad:

avtal Grattis till nya jobbet! Men du har anledning att vara orolig. Enbart avsättningen till tjänstepension hos företag som har kollektivavtal uppgår till cirka 10 procent av din lön beroende på lön och ålder.

Har du en lön på 38.000 kronor i månaden betyder det cirka 3.288 kr per månad som du går miste om enbart i form av pensionspremier. Till det har vi alla andra förmåner i form av försäkring vid sjukdom och arbetsskada motsvarande TFA (Trygghetsförsäkring vid arbets­skada) samt TGL (Tjänstegrupplivförsäkring), utfylld lön vid föräldraledighet, med mera.

En högre lön kompenserar förmodligen inte avsaknad av kollektivavtal. Så du behöver få in det som normalt står i ett kollektivavtal i ditt anställningsavtal. Mitt tips är att vi bokar tid för en noggrann genomgång av ditt avtal då det förutom pension och försäkringar finns en rad saker att gå igenom när kollektivavtal saknas.

Som medlem i Naturvetarna kan du även få personlig rådgivning via Akademikerrådgivning.

Dessutom är kollektivavtalet viktigt om du blir sjuk längre än 15 dagar. I de flesta kollektivavtal finns inskrivet att arbetsgivaren kompletterar försäkringskassans ersättning med 90 procent av din lön för sjukdag 15 till 90 samt med 80 procent för sjukdag 91 till 360. Detta bör du alltså också få in i avtalet.

 

 

Kommentarer

Kommentera