Frågor & svar
Nyheter

Naturvetarna satsar på fattigdomsbekämpning

Naturvetarna är det första fackförbundet som investerar delar av sitt kapital i socialt och miljömässigt hållbara projekt i utvecklingsländer. Samarbetspartner är Oikocredit som är världens största finansiär av utvecklingsprojekt genom privatkapital.

Publicerad: Uppdaterad:

Naturvetarna har redan en policy som säger att allt kapital ska vara ansvarsfullt placerat. Nu vill förbundet ta nästa steg genom ett större aktivt socialt och miljömässigt ansvar.

– Genom att investera delar av förbundets kapital i proaktivt etiska placeringar kan vi bidra till att människor i utvecklingsländer själva kan förändra sin livssituation. Samtidigt uppfyller Oikocredit våra krav på risk och avkastning, säger Andreas Englund, styrelseledamot och ordförande för Naturvetarnas kommitté för etisk kapitalförvaltning.

Naturvetarna är först ut bland Sveriges fackförbund att investera i socialt och miljömässigt hållbara projekt i utvecklingsländer. Flera kapitalförvaltare erbjuder etiska alternativ men Oikocredit är unika med att satsa på fattigdomsbekämpning.

– Vi har fört diskussioner med fler fackförbund men Naturvetarna är först ut att ta ett beslut. Vi hoppas att det ska utmana fler förbund att göra socialt ansvarsfulla placeringar som gör gott och samtidigt ger finansiell avkastning, säger Cecilia Näsman, VD på Oikocredit.

Oikocredit finansierar socialt och miljömässigt hållbara utvecklingsprojekt i utvecklingsländer, oftast genom mikrofinansiering. En stor del av kreditgivningen ges till kvinnor och till lantbruksverksamhet. Deras investeringar når 28 miljoner människor i 70 utvecklingsländer.

– Som naturvetare tycker jag att det är det speciellt roligt att Oikocredit nu riktar satsningar mot investeringar i ekologisk odling och andra miljöåtgärder, bland annat inom kaffeodling och förnyelsebar energi, säger Andreas Englund.

På sikt planerar Naturvetarna att placera fem procent av förbundets värdepappersinnehav i proaktivt etiska placeringar.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera