Frågor & svar
Nyheter

Studenternas engagemang smittar av sig på barnen

Ivar de la Cruz är ordförande i Naturvetarnas styrelse. Han kombinerar styrelsearbetet med att sjösätta sin gamla dröm; att få unga att inse hur spännande naturvetenskap är.

Publicerad: Uppdaterad:

Naturvetarna är mitt emellan två kongresser. Vad är styrelsens fokus just nu?

– Vi har en dialog inom Naturvetarna för att se att vi gör rätt saker, och att det som beslutades på kongressen genomförs. Förberedelser inför nästa kongress är redan igång, det gäller att göra ett grundligt förarbete med propositioner och principprogram.

Vad gör ni mer?

– Under kommande år arbetar vi mer med Naturvetarnas varumärke, för att få en bättre förståelse för vem framtidens naturvetare är, och vad medlemmar efterfrågar.

Du är ledamot i Saco styrelse. Hur är det?

– Det är spännande och positivt att kunna påverka. Min roll är att representera alla akademiker i federationen. Många av Naturvetarnas medlemmar jobbar inom någon myndighet eller med utveckling inom miljöområdet. Via dem får vi mer kunskap inom dessa områden, och kan påverka Sacos arbete.

Vad gör du i ditt företag?

– Det heter Science4NXG (Science for next generation). Vi vill få in mer naturvetenskap och teknik i grundskolan. Barn får med vägledning från studenter genomföra kul och spännande experiment. Idén har tagits väl emot från lärare, elever, rektorer och föräldrar. Det är ett smart sätt att få in kunskap, och samtidigt roligare för barnen.

Hur gamla är barnen som deltar?

– Vi har valt årskurs 1-5, för att även kunna nå fritidsverksamheten. Improduktiva tider, som sommarlovet, är också bra. Det ger sommarjobb åt studenterna som får arbeta med sitt fokusområde, och samtidigt göra nytta för barnen. Jag har arbetat aktivt med detta cirka ett år. Under våren lanserar vi idén i större skala.

Vad driver dig att arbeta med detta?

– Det är en gammal dröm som går i uppfyllelse. Studenternas engagemang smittar av sig på barnen. Mitt mål är att det ska vara en aktivitet som finns över hela Sverige. Det mesta ska finansieras från företag som har behov av framtida naturvetenskaplig kompetens. Vill vi ha de vassaste personerna så måste vi agera! För skolorna är det gratis, och studenterna får lön för sitt arbete.

  • Aktuell: ordförande i Naturvetarnas styrelse samt ledamot i Saco styrelse
  • Tidigare fackligt arbete: Klubbordförande Akademikerföreningen AstraZeneca/Södertälje
  • Utbildning:  Fil.mag inom vatten/analytiskt kemi.
  • Kommer från: Gruv- och vinlandet Chile.
  • Fritid: Paddling, fjäll o fiske samt konst.
  • Familj: Sambo och två egna barn och en bonus tonåring som pluggar till miljövetare.
  • Senast lästa bok: Chockdoktrinen Naomi Klein.

Bra med Naturvetarna: Alla superengagerade medarbetare som jobbar maximalt med förbundets frågor!