Bevaka vad som händer i omvärlden och du får ett försprång på arbetsmarknaden. Naturvetarnas Marita Teräs visar hur man kan tänka för att få information före alla andra.
Att hålla koll på trender inom branschen kan vara svårt att hinna mellan tentor och fester. Men det finns all anledning att höja blicken ovanför akademins värld.
– För att nå sina mål är det nödvändigt med omvärldsbevakning, menar Marita Teräs, strateg naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad på Naturvetarna.
Hennes tips är att fundera på vad du vill uppnå, och därefter ringa in vilka områden du vill ha koll på. I nästa steg tar du reda på vilka källor du behöver.
– Flödet av information är så stort och det finns en uppsjö av källor att ösa ur. För att själv slippa leta överallt är ett gott råd att bygga strategiska nätverk.
Hur kan nätverken se ut och hur bygger jag dem?
– Du kommer långt med att veta vilka du ska prata med, helst personer med lite olika bakgrunder och roller. Se till att få med dem i dina sociala nätverk. Lika viktigt är att ha goda relationer med personer i din omgivning som kan dela med sig av information. Klargör för dem vilken information du vill ha, så att du själv slipper tröska igenom allt och plocka ut godbitarna.
Var generös
Marita Teräs manar till generositet och att själv dela med sig av den information man sitter inne med. Den som ger får tillbaka.
– Ja så är det verkligen. Att tjuvhålla på kunskaper är ingen bra idé om man själv vill hålla sig à jour och få veta saker före alla andra.
Vilka källor bör jag använda?
– Vilka som är relevanta beror på vad du vill bevaka. Källorna kan vara allt från tv, webb, sociala medier och tidningar till seminarier och rapporter.
För att inte behöva lägga all ledig tid på omvärldsbevakning är det klokt att fokusera.
– Samtidigt får man inte bli för snäv. Fundera på om det finns andra områden som skulle kunna tillföra något som kan ha betydelse för din framtida arbetsmarknad och karriär.
Ha en strategi
Att lägga in omvärldsbevakning som en rutin kan passa vissa, och då särskilt i branscher som förändras snabbt.
– Utvecklingen inom life science är ett bra exempel, där Pfizers planer på att köpa Astra Zeneca, kan komma att förändra branschen. Detsamma gäller den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU, som lägger spelplanen för jordbruket i Sverige. Även kemikalielagstiftningen är föremål för förändring.
Hennes tips är att lägga upp en strategi som passar dig och ditt område.
Hur ska man göra för att få ett försprång på arbetsmarknaden?
– Använd sociala medier för att tydliggöra vad du är intresserad av och är bra på. Jag har för vana att bjuda in nya personer jag träffar professionellt att vara med i mitt nätverk på LinkedIn.
Och man behöver inte gå över ån efter vatten.
– Använd den här tidningen som en del i omvärldsbevakningen, särskilt om du är intresserad av naturvetares arbetsmarknad, karriär, utbildning och forskning.
5 steg till omvärldsbevakning
|
Palle Liljebäck
chefredaktör