Jenni Jonasson vill få ner de fackliga frågorna på fikabordsnivån. Engagemang och driv har gjort den lokala föreningen stark.
För några år sedan gick lokalföreningen i Västerbottens läns landsting på knäna. Styrelsen hade lagt grunden, men kände att det inte fanns tillräckligt engagemang för att orka driva den vidare. Av en slump gick hon på årsmötet, där frågan om föreningen skulle upplösas var uppe.
– Jag klarar inte av sådant! Vi måste ha en förening som kan representera oss gentemot arbetsgivaren!
För att driva föreningen tyckte Jenni Jonasson att representanter från alla professioner – dietister, sjukhusfysiker, sjukhuskemister och biomedicinska analytiker – krävdes, så att man verkligen kunde representera alla.
Måste våra prova
Deras mål var att bygga en kompetent och livskraftig styrelse, ett verkligt lag. Det fungerade väldigt bra och något år senare blev hon ordförande.
– Det är viktigt att cirkulera ordförandeskapet. Man behöver hoppa i och simma för att lära sig!
Nu är Jenni Jonasson vice ordförande. Hon säger att det är viktigt att få ner de fackliga frågorna på fikabordsnivån, något man naturligt samtalar om. Det krävs också ett större engagemang med många som är aktiva.
– Vi behöver framförallt få de yngre kollegorna att engagera sig. Det är en trend i samhället att folk är konsumenter hellre än medlemmar.
Jenni Jonasson menar att det blir problematiskt. Att bara köpa en tjänst som någon ska ordna, det fungerar inte överallt.
– I det fackliga arbetet med solidaritetstankar, jämställdhet och rättvisefrågor, där fungerar det inte så lätt att bara köpa tjänster. Medarbetares rättigheter och åsikter behöver komma fram, bevakas och tas tillvara.
Vad är viktigast?
Med en lokal förening får blir arbetsgivarens bemötande bättre och har organisationen i ryggen. Det gör att saker inte bara sker av slentrian och gammal vana, utan man tänker till innan en förändring genomförs. Hon säger att det är en utmaning att arrangera detta, att navigera i organisationen och se var föreningen har sin påverkansgrad.
– Först efter några års arbete blir bilden helt klar. Vi behöver vara många som jobbar med detta och delar intresset för frågorna.
Det gäller att bestämma vad som är viktigt och driva den frågan så att det blir ordentligt gjort. Hon säger att om det går bra, så kan föreningen driva två frågor året efter.
– Att bygga ett fungerande lag, det är det som är roligt!
Just nu är en aktuell fråga möjligheterna till ett avtal om semesterväxling, alltså att kunna ta ut semesterersättningen i ledig tid istället för i pengar. Jenni Jonasson tror att den flexibiliteten både tilltalar medlemmarna och gör arbetsgivaren mer attraktiv vid nyrekrytering. Det blir också ett sätt att minska arbetsgivarens semesterskuld. En solklar "win-win", anser hon.
Utöver den fackliga rollen arbetar Jenni Jonasson som sjukhusgenetiker. Hon säger att det är en lite osynlig grupp som på många kliniker vuxit fram på grund av läkarbristen. I dagsläget är det endast ett 40-tal som jobbar i landet och de fungerar som en brygga mellan labb och läkare. En del arbetar med förvärvade sjukdomar. Själv jobbar hon med prover för ärftliga sjukdomar och fosterdiagnostik.
– Jag är behjälplig inom metodutveckling, kvalitetssäkring och felsökning. Jag tolkarresultat och sammanställer provsvar. Omvärldsbevakning är också en del av mitt jobb, för att se vilken metodik vi behöver satsa på och vad som är bra.
Om Jenni Jonasson
- Arbetar som: Sjukhusgenetiker och vice ordförande i lokala föreningen vid Västerbottens läns landsting.
- Intressen: Mamma till tonårstvillingar. Deras fritidsintressen är mina! Nu är det gymnastik med Holmsundsgymnasterna och basket med KFUM. Jag skulle vara i fin form om jag lade lika mycket tid på att gymnastisera som på styrelsearbetet. Basket. Volontär i flyktingboenden. Biodlare. Roligast av allt är matlagning.
- Bor: Holmsund utanför Umeå. Umeå är en levande och vibrerande stad som har det utbud jag behöver. I Holmsund är man nära naturen överallt. De flesta som flyttar till Umeåregionen trivs med prestigelösheten.
- Planer för sommaren: Italienresa.
- Favoritbok: alla böcker av Chimamanda Ngozi Adichie
- Bra med Naturvetarna: Bredden. Att vi representerar medlemmar med många kompetenser, det tror jag är en styrka.
- Okänd talang: Lagar jättegod pitepalt.
Nominering från Kristina Cederquist:
Jag vill nominera min kollega sjukhusgenetiker Jenni Jonasson till månadens naturvetare. Hon är vice ordförande i Naturvetarna Västerbottens läns landsting (VLL) och Naturvetarnas representant i SACO-rådet, VLL. Med stort engagemang, stort rättspatos och stark integritet driver hon frågor för alla Naturvetares bästa i VLL. Det lokala fackliga arbetet och informationen till medlemmarna fick ett rejält uppsving när hon tog över ordförandeklubban för några år sedan. Hon är dessutom både en kunnig kollega och en inspirerande medmänniska.