Frågor & svar
Nyheter

– God stämning är allas ansvar!

Ny på jobbet – hur maxar du chansen att komma in i gänget och utveckla dig själv och arbetsplatsen? Matilda Wallman har receptet.

Publicerad: Uppdaterad:

Djursjukskötare Matilda Wallman uppmärksammar snabbt om kollegor behöver en hjälpande hand, gärna innan de behöver be om det.

– Det gäller att hålla ett öga och se om någon är stressad, och rycka in där det går!

Många akutfall eller att det är ont om personal ökar stressen. Vissa dagar är tuffare än andra. Då är det extra viktigt att alla på arbetsplatsen håller upp stämningen, vilket Matilda Wallman betonar att alla hennes kollegor gör. Ända sedan gymnasiet har drömmen varit att jobba som djursjukskötare och sedan åtta år är hon med rehab på Anicura Norsholms Djursjukhus, mittemellan Norrköping och Linköping.

En vanlig arbetsdag jobbar hon mest med patienterna på egen hand. Vid operationer eller andra behandlingar hjälper hon veterinärer med att söva eller hålla djuren, ta blodprover och assistera med instrument och material.

Operation under vatten

Patienterna består mest av hundar och katter, men även kaniner, fåglar, ormar och marsvin kommer till djursjukhuset. Det mest ovanliga fall som kommit in var en fisk som fick sövas för att ena ögat behövde tas bort. Fisken fick narkosmedel i vattnet och opererades sedan under ytan. Det gick bra och fisken simmade obehindrat omkring efteråt.

– Den operation som är mest tacksam att göra är när en dräktig tik behöver förlösas med kejsarsnitt.

Eftersom tiken är sövd får personalen ”gnugga igång” valparna när de är födda. När de kommer igång och börjar skrika blir alla glada och det är en härlig stämning. På så vis är det en trevlig operation. När tiken vaknar brukar hon direkt fatta att det är hennes valpar.

Tips till nya på jobbet

Lika viktigt som att djuren mår bra är att kollegorna gör det. Matilda Wallman anser att det viktigaste är att försöka vara positiv, öppen och lyssna in dem som varit på arbetsplatsen ett tag.

– Även om man har sitt eget koncept så behöver man anpassa sig och ta till sig stämningen.

Det är så, enligt henne, som man har störst chans att utveckla både sig själv och arbetsplatsen, liksom att komma in i gänget. Gör man det blir det lättare att få folk att lyssna till ens egna idéer längre fram.

Ombud vid kongressen

För ett år sedan var Matilda Wallman med på Naturvetarnas kongress. Det var den första fackliga aktivitet som hon deltog på. Djursjukskötare var då en relativt ny profession inom Naturvetarna och för att ge sig och sina kollegor en röst nominerade hon sig själv som kongressombud.

– Det var två väldigt intressanta dagar. Lärorikt att se hur facket jobbar och se vilka frågor som kom upp. Så var det trevligt att se något nytt och få en inblick i andra naturvetares branscher.

Om Matilda Wallman

  • Fritid: Umgås med vänner och vara i stallet.
  • Bor: Norrköping
  • Husdjur: två kaniner och en ponny.
  • Planer för året: Vid sidan av jobbet håller jag på med en vidareutbildning inom rehab. Det är en amerikansk utbildning som jag tar på distans, sedan kommer jag att skriva tentamen någonstans i Europa.
  • Läser nu: Sekten på Dimön av Mariette Lindstein.
  • Okänd talang: Jag klickertränar min ponny. Att klickerträna innebär att man tränar in tricks och beteenden och "belönar" med ett klick med ett litet redskap som kallas en "klicker". Metoden används mycket vid exempelvis hundträning. Djuret lär sig att associera klickljudet med något positivt. Jag har lärt min ponny att sparka på en boll och att stretcha.
  • Vad är bra med Naturvetarna? Att det är ett fackförbund som värnar om utbildning och forskning. Och som jobbar för utveckling av både individ och arbetsplats!

 

Motivering till Månadens naturvetare (kortad):

Matilda är en helt fantastisk människa. Hon ställer upp i alla lägen och hjälper till! Hon är effektiv, snabb, duktig och otroligt snäll och hjälpsam. Då hon mest behövs dyker hon upp och tar tag i saker och får verksamheten att flyta på – hon är en KLIPPA. Utan henne så hade jag och många med mig gått på knäna hem från arbetspasset av utmattning. Hon är guld värd!

Lena Svensson

Kommentarer

Kommentera