”Det är fantastiskt att ha så positiva och kunniga kollegor.” Miljö- och hälsoskyddsinspektör Åsa Hogmark nominerar hela sin avdelning vid Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor till "Månadens naturvetare".
Här har man hittat receptet för att både uppnå målen och få de anställda att stortrivas. Naturvetares redaktion får en pratstund med gruppledare Gunilla Lindström och lokalombud Monica Lejon.
Gruppen på sex personer har ca 550 livsmedelsanläggningar att besöka årligen. Varje vecka går de igenom vad som ska göras och vem som gör det. Gunilla Lindström poängterar att de inte delar upp ärendena så att alla får exakt lika många, utan man utgår från att varje individ arbetar enligt sin förmåga.
– Alla är vi olika, men vi bidrar och kompletterar varandra. Här tar alla sitt ansvar gör verkligen sitt bästa. Vi har en god och vänlig stämning och bryr oss om varandra.
Gunilla Lindström tror att det goda arbetsklimatet kommer tack vare både arbetssättet och deras chef. Det är högt i tak och ingen är rädd att ta hjälp av någon annan. Får någon ett svårt ärende hjälps man åt. Ingen sitter på sin kammare utan att vilja dela med sig.
– Vi har nått våra mål varje år och det beror mycket på att vi hjälps åt.
Hon har jobbat i Täby kommun sedan 2000 och med livsmedel under 16 år. I slutet av 70-talet bodde hon i Umeå när utbildningen till miljö- och hälsoskyddsinspektör startade på universitetet där.
– Alla pratade om den och det lät så spännande. Jag sökte in och det har jag aldrig ångrat!
Gunilla Lindström tycker att det är ett mycket roligt jobb. Det händer så mycket med exempelvis lagstiftning och man hinner aldrig ledsna. Att lagstiftning är så komplicerad är en utmaning. Det gäller att hänga med, och hon har följt utvecklingen sedan 80-talet. I jobbet kommer hon i kontakt med så många olika typer av personer med olika erfarenheter och bakgrunder, vilket också är en utmaning.
Vad är viktigast för en naturvetare?
– När vi har vikarier brukar jag tipsa dem att inte vara rädda för att säga om det är något de inte kan. Man förväntas inte kunna allt i början.
Vad gör du vid sidan av jobbet?
– Jag tycker om träning, konst, litteratur och natur. Vi är ofta i stugan på Öland och pysslar i trädgården där.
Vad är bra med Naturvetarna?
– Vi har ett stöd hela tiden och det är en trygghet att kunna prata med vår fackliga representant om det är något vi undrar.
Monica Lejon är lokalombud och är även ledamot i Sacostyrelsen för Täby kommun.
– Vi har en väldigt bra chef och en god dialog med honom. Han är mån om att medarbetarna ska må bra på jobbet och vi jobbar mycket med att motverka negativ stress som är en av kontorets största utmaningar.
De är 25 medarbetare på hela förvaltningen. Monica Lejon säger att de är noga med att ha högt i tak, att alla säger vad de tycker och tänker och att det inte finns några dumma frågor. Hon säger att det extra goda arbetsklimatet i livsmedelsgruppen till stor del är Gunilla Lindströms förtjänst, men att var och en måste bidra till att bibehålla det.
– Gunilla är noga med att hela tiden peppa sina medarbetare!
Monica Lejon lyfter vikten av att delta i och bidra till det fackliga arbetet. Som lokalfacklig är hon ett språkrör för medarbetarna och försöker framföra de anställdas åsikter på ett strukturerat sätt till chefen. Hon säger att alla kanske inte inser nyttan med det fackliga arbetet, men att det är viktigt att visa vad man kan påverka.
– Det är såklart en extra arbetsuppgift, men en mycket betydelsefull sådan. Om ingen skulle ta den rollen, har vi ingen kanal in i ledningen.
Monica Lejon har jobbat lokalfackligt sedan 2011. Det roligaste är att lära sig om processen och hur beslut fattas, både lokalt och i kommunen i stort och förstås att kunna påverka.
Vilket tips ger du någon som funderar på att engagera sig fackligt?
– En del tvekar kanske för att de inte vet exakt vilka förväntningar kollegorna har. Men det är bara att ge sig in i det, man lär sig med tiden. Jag tycker att alla någon gång under sitt arbetsliv borde engagera sig i det fackliga arbetet och bidra med sina kunskaper och sin tid!
Tips till nyexade naturvetare?
– Våga lita på dig själv. Många yrken är komplexa och det är mycket att ta in, men samtidigt har du ofta bra baskunskaper från din utbildning. Ta hjälp av dina kollegor om du är osäker på något!
Vad gör du på fritiden?
– Jag har familj med tre barn och beroende på årstid så åker vi skidor eller cyklar mycket. Annars läser jag gärna en god bok eller fixar i trädgården när jag får tid över.