Frågor & svar
Nyheter

Sebastian kunde motivera sin lön

Sebastian Bengtsson tog hjälp av Naturvetarna inför första jobbet efter examen. Resultatet blev att han fick ett arbete och en lön som han är nöjd med.

Publicerad: Uppdaterad:

Det gäller att starta i tid och vara redo när det är dags att ta steget ut på arbetsmarknaden. Blivande agronomen Sebastian Bengtsson tog fasta på det och mejlade sitt cv till olika arbetsgivare två år innan examen.

– Det gick bra och jag fick napp. Jag jobbade heltid från juni till oktober. Nu under terminen jobbar jag extra på timme som rådgivande säljare på växtskyddsföretaget Gullviks. Efter examen i sommar hoppas jag att det blir heltid igen.

Fick goda råd

Innan Sebastian Bengtsson signerade anställningsavtalet ringde han till Naturvetarnas jour för att få tips om lön och annat som är viktigt inför en anställning.

– Det var jättebra och jag fick goda råd om hur jag skulle tänka vid en anställningsintervju och i löneförhandlingen. Det gäller bland annat att kunna motivera sin lön och visa vilket värde man kan tillföra arbetsgivaren.

Utan att avslöja några siffror blev han nöjd med sin lön och vilka villkor som ska gälla.

– Nu känner jag mig tryggare, inte minst för att företaget har kollektivavtal, som ger en grundtrygghet i form av pensionsavsättningar och försäkringar.

Marknadsför dig!

Hans eget karriärtips är att själv vara aktiv och skapa kontakter tidigt under utbildningen.

– Gå på mässor och berätta om dig själv och din kompetens. Marknadsför dig! Och inte minst: visa intresse för dem du möter. En bra idé är också att skicka sitt cv till tänkbara arbetsgivare och visa vem du är.

När Sebastian Bengtsson började med att skicka ut cv fick HR-avdelningen på ett annat företag mejlet som i sin tur skickade det vidare till lokalkontoren. Det gjorde bland annat att han fick det jobb han har i dag.

Svenskt och närodlat

Att sälja och ge goda råd kring kemiska bekämpningsmedel i jordbruket känns bra för honom.

– Trenden går mot mer integrerat växtskydd som biologiska bekämpningsmedel, som redan i dag finns när det gäller betningsmedel. För mig är det viktigast med närodlad och svensk mat.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera