Frågor & svar
Nyheter
Anna Iwarsson, författare och tidigare generalsekreterare på Friskis&Svettis gör medvetna val i sin karriär. Foto: Izabelle Nordfjell

Stanna upp och gör ett omval

Har du haft den där gnagande känslan i magen av att det du gör kanske inte är det du vill göra? Då är det dags att ha ett medarbetarsamtal med dig själv. Anna Iwarsson, författare och föreläsare, pratade om att göra omval på Chefsfredag i Göteborg.

Publicerad: Uppdaterad:

Anna Iwarsson var tidigare generalsekreterare på Friskis&Svettis. Det var under tiden där som hon började med att göra medvetna val i sin karriär, vilket resulterade i hennes bok OMVAL.

– Att göra omval kan innebära tre grejer. Antingen så byter du karriär och gör något annat. Men mest troligt är att du väljer att göra samma som idag. Men ditt välmående kommer samtidigt öka eftersom du själv har valt det och känner att du har kontroll. Eller så fortsätter du som det är men har några grejer att rätta till, säger Anna Iwarsson.

En orsak till att det är viktigt att göra medvetna omval är dagens multitaskande, digitala och stillasittande livsstil.

För Anna är sommaren hennes omvalsperiod. Då gör hon en självutvärdering om hur hon mår. Hon identifierar saker som hon vill lösa och om det är något som hon faktiskt kan påverka.

– Det är viktigt att förstå sina drivkrafter. Är det något du längtar efter eller längtar efter att lämna? Vart man vill är viktigt. När du väl fattat ett beslut om omval kommer det ge dig ökat välmående.

När Anna Iwarsson var chef på Friskis&Svettis ställde hon frågan "skulle du välja om att arbeta här?" till sina medarbetare.

– Svaret blev ofta "Ja, men jag behöver det här för att..." Det skapade mer dynamik i medarbetarsamtalen och gjorde det lättare att begränsa det till jobbet.

Hur man ser på karriär ser också skiljer sig också ganska ordentligt från generation till generation. För att belysa det (och för att skapa rörelse) fick deltagarna avslutningsvis gruppera sig efter vilket årtionde man är född och tillsammans reflektera över hur man ser på förebilder, karriär och ledarskap.

– Jag fick en ökad förståelse för de grundvärderingar skiljer sig åt mellan generationer och hur det påverkar synen på ledarskap och personlig utveckling. I min generation gjorde man inte omval i karriären. Jag har dock haft förmånen att byta ansvarsområden och roller i min karriär, både medvetet och omedvetet, säger Sture Sundquist, skogsvetare och chef på Kungsbacka kommun.

Vad tar du med dig från föreläsningen om Omval?

– Jag tycker det är viktigt att omvärdera sitt ledarskap. Därför är det bra med den här typen av träffar som ger input, några tankeställare och nätverkande med andra chefer.

I vår arrangeras Chefsfredag runt om i landet. Läs mer och anmäl dig här.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera