Frågor & svar
Nyheter

”Tänk på vad jobbet kommer att innebära”

Den perfekta representanten för den nya generationens forskare – och en glädjespridande duracellkanin. Så beskrivs Helena Cucak av sina kollegor.

Publicerad: Uppdaterad:

I januari började Helena Cucak jobba på Agilent Technologies, som arbetar med cancerdiagnostik. Som ny på en arbetsplats är det alltid många intryck. Efter två veckor är hennes intryck enbart positiva: spännande projekt och trevliga och hjälpsamma kollegor.

– Här är en skön och avslappnad atmosfär. Företaget ger en bra känsla och bryr sig verkligen om sina anställda.

Biologi, kemi och matematik har alltid stått högt i kurs hos Helena Cucak. En engagerad biologilärare på gymnasiet fick henne att välja biomedicin på Lunds universitet. 2006 tog hon magisterexamen med inriktning immunologi.

– Jag har alltid haft ett intresse för hur människokroppen fungerar, och hur olika sjukdomar påverkar.

När hon gjorde sitt magisterprojekt kom hon i kontakt med en person som behövde en doktorand. Hon trivdes med både handledare och kollegor och efter 5 år på immunologen tog hon sin doktorsexamen 2011. Men trots att Helena Cucak gillade sin tid på immunologen, ville hon nu till industrin. Det som lockade var att arbetet är mer konkret, reglerat och fokuserat. Inom akademin tyckte hon att det kunde vara ganska abstrakt och det var lätt att hamna i sidospår.

Stort kontra mindre företag

Under två år gjorde hon en postdoc på Novo Nordisk i Danmark och studerade olika immunologiska mekanismer inom diabetes, bland annat kopplingen mellan immunförsvar och typ2-diabetes. Hon bytte sedan till ett mindre biotech-företag utanför Köpenhamn, och fortsatte där arbetet med typ2-diabetes.

– Det är en utmaning att gå från ett stort företag till ett litet.

Helena Cucak tycker att den största skillnaden är att man på ett stort företag är involverad i en mindre del av verksamheten. I ett litet företag har man bättre överblick på hela projektet, vilket är väldigt lärorikt.

Så småningom sökte hon sig till DAKO som sedan köptes upp av Agilent Technologies. Att få arbeta med att utveckla diagnosmetoder för cancer lockade henne att söka jobbet.

Omväxlingen är viktig

Varierande uppgifter och ständigt nya projekt att sätta sig in i, är en drivkraft för Helena Cucak. Ingen dag är den andra lik; en dag i möte, en annan dag protokollskrivande och en tredje dag presentation av data. När hon började plugga tyckte hon att det var svårt att föreställa hur arbetsdagarna skulle vara.

– Mitt råd till andra är att försöka få en förståelse för vad jobbet kommer att innebära, inte bara att ämnena ska vara intressanta att läsa.

Helena Cucak utstrålar glädje och engagemang. Hon säger att hon har mycket energi, och poängterar hur viktigt det är att ha andra intressen, som är något som ger energi. Tillsammans med sin man och vänner har hon tränat inför och genomfört ”Toughest”, en hinderbanetävling på åtta kilometer i Köpenhamn. Tävlingen har 40 hinder, bland annat armgång, ringar, väggar och nät att krypa under. Att göra något i grupp gör det än roligare.

– Vissa hinder var jättetuffa! Men det var kul, alla var så glada och gjorde sitt bästa. Nästa omgång blir motsvarade tävling i Malmö i maj.

Om Helena Cucak

  • Intressen: familj, vänner och fika (och då inte prata jobb!)
  • Favoritfilm: Mystic river, Höstlegender.
  • Planer för året: Australien. Där lockar äventyr, vacker natur, stränder, dyka, snorkla.
  • Okänd talang: pochera ägg. Hemligheten är färska ägg, ättika och salt i vattnet, och att inte låta det koka för mycket.
  • Bra med Naturvetarna: Intressanta reportage och tips i tidningen om hur man blir en bra ledare och hur man kan man må bra i sitt arbete.
  • Bilden är från Helena Cucaks deltagande i "Toughest".

Nominering till Månadens Naturvetare från Helenas tidigare kollegor

"Vi vet ingen mer driven, inspirerande och mångsidig forskare. Efter disputationen har hon visat att en ung tjej kan slå sig fram inom life science genom att visa enorm kompetens, fokus och energi. Helena sprudlar alltid av glädje och engagemang, även då hon är pressad. Det smittar av sig på alla de hundratals kollegor som har haft möjligheten att arbeta med henne. Hon anses vara en glädjespridande duracellkanin på arbetet. Helena är också extremt mångsidig och älskar så mycket mer än sitt arbete; resa, träna, dansa och inte minst alla sina vänner och sin familj. Vi anser att hon är den perfekta representanten för den nya generationen forskare, som är så mycket mer än den traditionella bilden av en forskare som en skäggig kuf som sitter ensam och grubblar."