Frågor & svar
Nyheter

Annika och Fredrik vässar sig som förhandlare

Efter två dagars utbildning med Naturvetarna känner sig Annika Persson och Fredrik Ekvall stärkta i sina roller som förhandlare. Att förbereda sig väl och bygga relationer är grunden för en lyckad förhandling.

Publicerad: Uppdaterad:

– Utbildningen har gett mig trygghet som förhandlare. Om man kör fast är det möjligt att byta förhandlingsstil. Det kan handla om att gå från att lösa problem till att ge efter eller förhala, säger Annika Persson, som till vardags är miljöinspektör i Orsa kommun.

Hon är förtroendevald för Naturvetarna och företräder medlemmarna i samråd med arbetsgivaren. Redan i morgon är det samrådsmöte, där hon kan få nytta av sina nya kunskaper.

Vad är viktigt för dig?

– Börja med att analysera problemet och ta reda på vad som är viktigt både för dig själv och motparten, säger Fredrik Ekvall, kemist på kärnkraftverket i Oskarshamn.

Där är det skarpt läge i förhandlingar mellan arbetsgivare och fack. Framtiden är osäker där ett av de tre kärnkraftverken i Oskarshamn redan har stängt. Ytterligare ett slår igen sommaren 2017. Trean kommer att vara kvar till 2035, om allt går enligt planerna.

Bra med erfarenhet

Fredrik Ekvall är skyddsombud och sitter med i styrelsen för den fackliga föreningen. Han räknar med att få användning av sina nya färdigheter direkt när han kommer tillbaka till jobbet.

– Förhandlingarna gäller även omorganisationer, ny chef och annat, vilket medlemmarna vill ha information om, säger han.

Att båda två hade erfarenhet av förhandlingar när utbildningen startade ser de som en fördel.

– På så sätt kan vi relatera till verkliga händelser, vilket gör att vi får ut mer av utbildningen, säger de samstämmigt.

Bygga relationer

Kan ni rekommendera utbildningen till andra?

– Ja absolut. Jag gillar att varva teori och praktiska övningar i rollspel, säger Annika Persson som tipsar om att förbereda sig väl inför en förhandling och att bygga relationer med motparten.

Hon påminner om att den lösning man kommer fram till ska fungera både på kort och lång sikt. Och båda parter ska känna sig nöjda.

Nästa kurstillfälle är 15-16 november. Anmäl dig senast 5 juni. Läs mer här.

Palle Liljebäck

chefredaktör