Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Gör saker du inte gör annars

Semestern närmar sig för de flesta. Att varva ner, reflektera och städa undan skrivbordet är ett sätt att förbereda sig för sommarens ledighet, enligt stressforskaren.

Publicerad: Uppdaterad:

Det kan vara klokt att varva ner inför semestern och inte köra hårt ända in i kaklet.

– Om man är stressad och trött när ledigheten börjar tar det några dagar innan lugnet infinner sig, säger Petra Lindfors, stressforskare och professor i psykologi på Stockholms universitet.

Hon menar att det finns skäl att förbereda sig inför semestern så att det blir den återhämtning som vi så väl behöver.

– Att städa undan på skrivbordet är en bra idé för att slippa oro, liksom att delegera arbetsuppgifter till kollegor så att inte kunder och andra blir lidande. Det måste finnas en beredskap för det i organisationen.

Se upp för surdegarna

Ännu ett råd är att ta sig tid och reflektera över sitt arbete, som man annars kanske sällan hinner med.

– Stanna upp och utvärdera ditt arbete, vad har gått bra och vad kan utvecklas. Fundera på vart du är på väg i din yrkesroll och hur du fungerar i arbetsteamet.

Om man trots goda föresatser ändå inte hinner med allt man skulle göra och surdegarna växer till. Hur kan jag tänka då?

– Acceptera att allt inte blev som du tänkt dig och prioritera bland arbetsuppgifterna. Allt behöver förmodligen inte göras innan du lämnar. Men ta inte med dig surdegarna på semestern. Att älta tar energi från den kognitiva kapaciteten.

Släpp jobbet

Att släppa jobbet och få nya infallsvinklar är till nytta även i vardagen.

– Att ta en promenad eller träna under arbetsdagen gör ofta att saker faller på plats och problem hittar sin lösning. Semestern innebär en längre tids avbrott från jobbet, vilket gör att man kan se saker ur ett nytt perspektiv.

Petra Lindfors tycker att man bör göra en plan för semestern.

– Boka inte upp varje minut, utan låt vissa dagar vara helt fria och spontana, med tid för att läsa böcker eller bara vara. Gör saker som du inte gör annars. Att jobba med kroppen ger ny energi för den som har ett intellektuellt arbete.

Vissa måste vara tillgängliga även på semestern.

– Idealet är att släppa allt som har med arbete att göra. Om inte det är möjligt så är ett tips att på bestämda tider avsätta en timme eller två per vecka att öppna och besvara mejl. Det ger känsla av koll och kan minska eventuell oro.

Allt i ett svep

Men att hela tiden vara uppkopplad mot jobbet är inget hon rekommenderar.

– Då blir det ingen semester. Därför är det en bra idé att separera jobbmejl och mejl från andra. Att ägna sig åt sociala medier kan man visst göra om man tycker det är avkopplande.

En klassisk fråga som många brottas med är om man ska ta alla veckor i ett svep, eller dela upp.

– Att sprida ut under året är att föredra. Samtidigt behöver vi, av allt döma, en längre sammanhängande period av ledighet för att återhämta oss.

Här slänger Petra Lindfors in en brasklapp.

– Väldigt lite forskning har gjorts på det här området, så vi har inga vetenskapliga belägg för hur semestern ska läggas upp för att vi ska få bästa återhämtning.

Palle Liljebäck

chefredaktör