Frågor & svar
Nyheter
– Det är stor variation på hur hälsosamma olika produkter är, säger Per Frank.Foto: Anna Norberg

Inspiratören: Per gör maten hälsosammare

Hälsa och välmående är både en trend och en utmaning för samhället. Nutritionisten Per Frank arbetar med att ta fram hälsosammare produkter och att prata om vad som är viktigt för att vi ska må bra.

Publicerad:

Har du koll på näringsinnehållet i dina frukostflingor? Och på vad som skiljer dem från flingor av ett annat märke?

– Det är stor variation på hur hälsosamma olika produkter är. Vi arbetar aktivt med att minska andelen socker och öka andelen fullkorn i våra frukostflingor. Samtidigt måste produkten smaka bra, annars spelar det ingen roll hur nyttig den är. Vi ser att problemen med övervikt och fetma breder ut sig i samhället. Här har industrin, som förser folk med mat, ett stort ansvar och kan vara en del av lösningen, säger nutritionisten Per Frank, Nordic Nutrition, Health and Wellness Manager på Nestlé.

Han arbetar med att prata om hälsa och välmående både inom och utanför företaget. Framför allt handlar det om kommunikation med myndigheter, akademi och intresseorganisationer. Internt samarbetar han med produkttvecklingen för att göra företagets produkter mer hälsosamma.

– Vi tittar bland annat på innehållet av salt och mättat fett, om vi kan ändra portionsstorlekarna och hur informationen på paketet ser ut.

Anpassa produkter

En typisk dag på arbetet har Per Frank både möten och skrivbordsarbete. Det kan handla om allt från konferenser till att kolla upp hälsopåståenden eller att prata med HR-avdelningen på något av de nordiska kontoren.

– Även de anställda ska må bra. Jag är ansvarig för företagshälsovården och tar in intressanta föreläsare inom bland annat nutrition.

Nestlé är ett stort företag där det kan krävas en del arbete för att till exempel anpassa produkter för den svenska marknaden.

– Fördelarna är att resurser och kunskaper finns inom företaget, och att små förändringar kan ge påverkan för många människor. Organisationen genomsyras också av att få fram hälsosammare produkter som ska göra nytta.

Samarbete med sportklubbar

Han arbetar också med ett projekt för att öka barns och ungdomars fysiska aktivitet och förbättra deras matvanor. Det är ett globalt arbete där åttio olika länder ingår.

– Jag samordnar detta för Danmark, Sverige och Finland. I Sverige finns En frisk generation där vi samarbetar med lokala sportklubbar och barn får prova på till exempel fotboll, friluftsliv och matlagning.

Per Frank trivs med kollegorna och tycker att det är roligt att komma ut och prata med folk om Nestlés arbete för bättre nutrition och miljö, och att få delta i utvecklingen av bättre produkter. Han tycker att myndigheter, organisationer och industri som arbetar med hälsa måste bli bättre på att samarbeta.

Hjälp med lönestatistik

Hans nutritionistkunskaper är viktiga för att kunna kommunicera med alla olika intressenter.

– Man måste veta vad man pratar om. Företaget är väldigt kunskapsinriktat och hårt granskat. Min forskarbakgrund gör att jag själv kan vara kritiskt granskande och jag är bra på att hitta information.

Han har sin arbetsplats i Köpenhamn, men bor i Lund. Genom Naturvetarna har han därför ett gästmedlemskap i det danska fackförbundet Dansk magisterförening, DM.

– Jag tycker att det är en smidig lösning. Jag ringde till DM inför anställningen på Nestlé och fick hjälp med bland annat lönestatistik.

Språket är en tröskel

Lund och Köpenhamn ligger nära geografiskt, 40 minuter med tåg på ditvägen och något över en timme på hemvägen på grund av ID-kontroller. Villkoren på arbetsmarknaden ser dock olika ut, till exempel är lönerna och inkomstskatten högre i Danmark. Även pensionssystemet är annorlunda.

– Jag betalar inkomstskatt i Danmark och kommunalskatt i Lund, så den första deklarationen blir nog stökig, säger Per Frank med ett leende.

Han tycker att det fungerar bra att jobba i Danmark. Arbetsklimatet är mer målinriktat, men arbetsmiljön är flexibel och han kan styra över sin egen tid. Det danska språket är dock en tröskel.

– Jag går på danskakurs och läser en bok på danska, men det är ett svårt språk ibland. Vissa danskar är vana att prata med svenskar och är lätta att förstå, medan andra dialekter är svårare.

Kommentarer

Kommentera