Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

MÅNADENS FRÅGA: Hur gör du för att få ny energi?

Det nya gränslösa arbetslivet gör att vi kan jobba när som helst och var som helst. Det skapar möjligheter, men kan också vara en källa till stress. Nu undrar vi hur du gör för att få nya krafter och ny energi för att klara vardagen.

Publicerad: Uppdaterad:
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Redan utbränd 2016-05-27

Letar man tips om hur man ska klara vardagen så har man redan gått för långt. Visst kan det kännas lite bättre om man förbrukar en del stresshormoner genom att motionera - och man kan då tillåta sig att pressas lite till på jobbet. Man presterar då kanske lika mycket eller till och med mer. Men bara ett tag. Kroppen har försökt att nå fram med sina varningssignaler under en lång tid, men när den inte når fram med sitt budskap tar den till det enda den kan - den stänger i stort sett ner all verksamhet. Hjärnan jobbar på minimal nivå (liknar demens, kan vara svårt att hitta hem), depression och ofattbar gråt, du känner dig som belastning för din familj och kan vara beredd att lämna dem, kroppen får smärtor, huden blir överkänslig och det sticker i armar och ben, ljud och ljus tröttar ut dig... Listan kan göras väldigt lång. Det känns så oerhört sorgligt att vi ska ge varandra tips om hur vi ska orka prestera mer! Vi ska ta hand om oss själva och våra närmaste. Vi vet bara en sak om livet - vi kommer att dö. Vi behöver inte ha så bråttom dit. Det är upp till oss själva att sätta stopp för den galenskap som pågår just nu. NV borde jobba för att människor inte ses som arbetsredskap utan just som människor.

Albert 2016-05-24

Att vara ute i naturen och titta på djur. Att då vara off-line. Att då läsa en bok, att då råka somna och ta en lur. Att slippa alla måsten och bara göra det man bör just för nu.

Anna G 2016-05-23

Som bilden precis visade så kan det vara jag. Att rensa i rabatterna, göra trädgårdsarbete, gärna fysiskt ansträngande, rensar mitt huvud från jobbets alla krav. Vandring i vår sköna natur, både i närområdet, men även till fjälls. Friluftsaktiviteter av olika slag. Cykla, gå å göra praktiska saker i kontrast till skärmarnas värld.

Barbara 2016-05-23

Jag stänger av alla ljud från dator och mobilen, försöker att inte jobba hemma, sova och äta bra och cyklar till jobbet (en timme varje dag). Dessutom har jag börjat att meditera Zen (30 minuter varje dag) vilket ger mig mycket mer lugn.

Monica 2016-05-22

Jag ser till att arbetet inte är gränslöst! Jag är noga med att hålla mina timmar och arbetar när jag är på jobbet. Jag tycker Naturvetarnas uppgift är att värna om arbetstagarna och inte uppmuntra till ett arbetssätt som leder till utbrändhet. Fr a småbarnsföräldrar behöver vara lediga när dom är hemma, för barnens och deras egen skull.

Per Larsson 2016-05-20

Laddar om batterierna ute i skogen i lugn och ro - oavsett väder!-)! Alltid samma lugn och ro ute på landsbygden eller inne i skogen!

Catharina 2016-05-20

1.Äta bra.sova bra,motionera bra(ex.simma 1-2ggr/vecka). 2.Veckoplanera 3.Ha roliga mål. 4.Ha mobilen i ett annat rum på natten. 5.Planera för en god ekonomi så att du ev. kan gå ner i tid.

Skogsgubben 2016-05-20

Stäng av alla pling på mobilen. Gör det du ska när du planerat att göra det utan att bli störd av e-post, facebook, sms och allt annat som finns mobilen. Välj själv när du ska läsa din e-post.

Maria Hellström 2016-05-20

Jag fyller på genom att utöva Falun gong där jag gör långsamma stående övningar och sittande meditation. Jag håller mig lugnare och behåller kontakten med mig själv genom tankesättet som bygger på ärlighet, medkänsla och tålamod. Genom att göra övningarna landar och laddar jag mig själv minst en gång om dagen.

Peter 2016-05-20

Jag jobbar bara på arbetsplatsen. Hinner jag inte med det jag måste göra går jag till chefen och säger att jag behöver jobba övertid. När jag är hemma kopplar jag bort jobbet helt. Jag jobbade en del hemifrån när jag doktorerade men har insett att man då inte har riktig koll på hur mycket man jobbar. Så nu föredrar jag reglerade arbetstider.

Anna 2016-05-19

Springer!

Cathy 2016-05-19

För mig finns bara ett sätt för att få ny energi: träning! Den bästa träningen är löpning, men om jag är för trött och stressad får det räcka med en snabb promenad (powerwalk).

Linnea 2016-05-19

Just nu kan jag inte hantera det alls.... Tyckte jag var så duktig på att slappna av, tills det plötsligt inte gick längre och pressen gjorde att min kropp gick på konstant högvarv och fick en massa konstiga fysiska symptom. För att slippa hamna där, måste man sätta egna gränser! Det gränslösa har verkligen både fördelar och nackdelar. Klarar du inte att själv begränsa dig, be om hjälp på direkten, annars riskerar du att köra dig själv utför stupet.

Sassa Corin 2016-05-19

Fysisk aktivitet och andra intressen som fångar ens intresse. Där fokus flyttas från arbete till andra värden i livet. Naturen, musik, matlagning (i lugn och ro) och korsord är andra sätt. För mig som arbetar mycket vid dator kan det vara skönt att arbete praktiskt på fritiden. Använd meddelande på jobbets mail, telefon mm som säger att du är ledig. Respektera dig själv och din egen och andras ledighet.

Eva-Lena 2016-05-19

Går hem halv 5 och sticker på gympa på Friskis, ibland blir det längre arbetsdagar men om jag vet att jag får träna ofta så funkar det. Mådde skit när jag bara jobbade över så heja Friskis!

Flitiga Lisa 2016-05-19

Tar en tupplur, som Linné gjorde. Funkar varje gång! :-)
Kommentera