Frågor & svar
Nyheter

Chef: Åsa fick en drömstart med sitt team

Det var efter en UGL-utbildning med Naturvetarna som polletten föll ner. Åsa Kjellgren kände sig redo att ta steget och bli chef för ett nytt team på Livsmedelsverket.

Publicerad: Uppdaterad:

De dagar när Åsa Kjellgren är inne på kontoret trivs hon som bäst. Då finns chans till informella möten och småprat.

– Då kan frågetecken rätas ut och jag får möjlighet till coachande samtal, som jag så gärna vill ha tid till. Att ha två medarbetarsamtal per år räcker inte för att ha koll på verksamheten och utveckla medarbetarna.

Åsa Kjellgren är ganska ny som chef. Det var i april förra året som hon tillträdde tjänsten som teamchef för sjutton akademiker, de flesta naturvetare. Teamet fungerar som ett stöd till livsmedelskontrollen, både till Livsmedelsverkets egen tillsyn av större livsmedelsanläggningar, och till kommuner och länsstyrelser.

– Det är en ny tjänst här på Livsmedelsverket, som har infört ytterligare en chefsnivå. Tanken är att vi ska jobba i team och att alla medarbetare ska ha sin chef nära.

Helt annat jobb

I dag är hon endast chef och har släppt expertrollen helt.

– Det känns jättebra och jag var redo att ta steget. Nu har jag ett helt annat jobb, säger veterinären efter elva år på Livsmedelsverket, där hon tidigare jobbade med handelsfrågor, import och export av livsmedel.

Hon stortrivs med att kunna fokusera på chefskapet som innebär att jobba genom andra och få dem att växa. Hennes helikopterseende och förmåga att greppa helheter kommer till sin rätt här. Åren som fackligt förtroendevald, senast som ordförande för den lokala Sacoföreningen, har bidragit till den bredden.

– Vem jag är som person blir viktigare som chef. En förutsättning är att man själv är intresserad av människor, gruppers utveckling och relationer. Och inte minst måste man ha kännedom om sig själv och hur man uppfattas av andra.

Farhåga kom på skam

Men allt är inte en dans rosor. Det finns också svåra saker att hantera.

– Jag bävade lite för att ha lönesamtal, men de farhågorna kom på skam. Det var inte så farligt som jag trodde. HR hade lagt en bra grund och förklarat för alla hur löneprocessen fungerar och vilka principer som gäller för lönesättning.

Hennes egen fackliga bakgrund var ett stöd även om hon inte själv har förhandlat om löner. Kursen i förhandlingsteknik med Naturvetarna visade sig bli värdefull, men då på andra sidan förhandlingsbordet.

Åsa Kjellgren har också gått UGL, Utveckling, grupp och ledarskap, i Naturvetarnas regi.

– Det var efter den som jag slutgiltigt bestämde mig för att söka chefstjänsten. Jag fick bekräftelse och kände mig stärkt att gå vidare.

Vad fick du med dig från UGL-utbildningen?

– Jag fick en tydligare bild av hur andra uppfattar mig, både som en i gruppen och som ledare, liksom hur jag påverkar andra. Vi tränade bland annat på att ge utvecklande feedback.

Ännu en insikt för henne var att alla människor är olika i grunden och har olika drivkrafter.

– Det gäller att förstå olikheterna och anpassa ledarskapet och sättet att kommunicera till olika personer.

Närvarande och tydlig

Hur är du själv som ledare?

– Jag försöker vara närvarande och tillgänglig, vilket kan vara svårt när vardagsproblem och möten tar uppmärksamhet. Min roll är att skapa strukturer för medarbetarna och få dem att prioritera rätt i jobbet.

Att vara tydlig och våga ta tag i svåra frågor, som konflikter och andra personalproblem, ligger högt på hennes agenda. En ledstjärna är att alla insatser ska ge så stor utväxling som möjligt.

– Det kan till exempel innebära att man jobbar i öppna forum på webben och når många samtidigt istället för att informera en person i taget.

Lyxig känsla

Som ny chef har Åsa Kjellgren fått en bra start och är uppbackad av arbetsgivaren.

–Det känns lyxigt. Alla vi nya teamchefer går ett utbildningsprogram, med kurser i ledarskap, medarbetarsamtal, lönebildning, arbetsmiljö och annat.

Som kronan på verket har hon en egen coach som inte är knuten till arbetsplatsen.

– Vi träffas en gång per månad och pratar om aktuella saker, vilket utvecklar mig som ledare och person. Dessutom har jag ett nätverk med chefer inom Livsmedelsverket.

Vilken är din största utmaning?

– Efter att generaldirektören lite oväntat slutade strax före jul råder viss turbulens i organisationen. Då är det viktigt att få med sig teamet och ha fokus på verksamheten. Å andra sidan får man vänja sig vid att förändring är ett normaltillstånd.

"All in"

Tidigare var hon var lite orolig för hur det skulle gå att vara chef över före detta kollegor.

– Det har gått bra och jag har fått ett positivt mottagande. Kanske min bakgrund som fackligt förtroendevald har hjälpt mig. Kollegorna är vana vid att vända sig till mig i känsliga frågor. Dessutom hade jag stöd från andra chefer.

Ditt bästa tips till blivande chefer?

– Du måste bottna i ditt beslut att bli chef och kanske lämna expertrollen. När du är redo att ta steget så är det "all in" som gäller.

Åsa Kjellgren

Aktuell: Teamchef på Livsmedelsverket, sedan april 2015.

Utbildning: Veterinär.

Tidigare jobb: Veterinär med fokus på jordbrukets djur. Expert i handelsfrågor på Livsmedelsverket.

Fackligt: Satt i styrelsen för Sacoföreningen på Livsmedelsverket under tre år, senaste året som ordförande.

Bästa karriärtips: Som naturvetare är man många gånger bredare än man tror. För den som är mer generalist än specialist kan chefsbanan vara ett bra val.

Uppskattar hos medarbetare: Tydlig kommunikation och en flexibel inställning.

Läser nu: Klingsor av Torgny Lindgren. Älskar hans karga språk och lugna berättarröst.

Familj: Nioårig dotter.

Gör en ledig lördag: Åker helst långfärdsskridskor så här års.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera