På Luciadagen hade Stockholms universitet finbesök. 2015 års nobelpristagare i kemi, Aziz Sancar, var där och föreläste. Doktoranden Amanda Gonzalez Bengtsson var en av dem som höll i trådarna.
Hur lyckades ni få hit en nobelpristagare?
– Med goda förberedelser och stöd från prefekten gick det vägen. Nu vill prefekten och vi doktorander att det här ska bli en tradition. Till panelen fick vi också hit flera experter inom DNA-reparation från både Stockholms universitet och Karolinska institutet.
Hur gick det till?
– Direkt när Nobelpriset tillkännagavs i oktober tog vi i doktorandrådet kontakt med Aziz Sancar, som gav klartecken. Samma brev gick till Nobelattachén som tar hand om pristagarna under Nobelveckan.
Hur var känslan för dig?
– Det var jättekul att arrangera detta. Jag hade förmånen att intervjua Aziz Sancar i samband med föreläsningen. Att engagera sig vid sidan av studierna ger erfarenheter som är värdefulla i arbetslivet.
När började du engagera dig i doktorandrådet?
– Jag har varit med sedan Institutionen för molekylära biovetenskaper – Wenner-Grens institut bildades 2013. I år har jag valts som ordförande. Det är verkligen givande att få chans att påverka och arrangera seminarier, som den med nobelpristagaren.
Vilka frågor jobbar ni med i övrigt?
– Vi har haft event med fokus på unga forskare. De har bland annat handlat
om hur man kan forma sin egen forskar-grupp och tips på hur man kan motivera sig själv, liksom att hantera motgångar och lära sig av dem.
Har ni gjort några bestående avtryck?
– Vi har tagit fram en enhetlig modell för utvärdering av doktorander. Den har tidigare sett väldigt olika ut. Det handlar bland annat om verktyg för feedback och att få koll på framsteg. Vi har också sett till att alla nya doktorander får information om villkoren och vad det innebär att vara doktorand.
Hur hinner du?
– Det här är för roligt för att inte göra. Jag har strategier för tidsplanering, som att göra det viktigaste först och inte det som är roligt och lätt.
När disputerar du?
– Om allt går enligt planerna är jag doktor i fysiologi i oktober i år. Jag har studerat vilka mekanismer som kickar igång det enzym som gör att kroppen producerar egna omega-3-fettsyror. De skyddar mot bland annat bröstcancer och hjärt-kärlsjukdomar. Även hjärnan påverkas av de fettsyrorna.
Vad gör du sedan?
– Jag vill jobba på ett life science-företag, men inte på labb, utan mer tillämpat. Med en master i företagsekonomi breddar jag min kompetens.
Palle Liljebäck
chefredaktör