Frågor & svar
Nyheter

Efter jobbet: Anna hittar gömda skatter

Målet är att leta sig fram till en behållare som någon gömt, men skattjakten leder också till nya naturupplevelser och ny kunskap. Anna Sjöberg är geocachare.

Publicerad: Uppdaterad:

Ute i skogen. Telefonens koordinater säger att du är på rätt plats. Ledtråden lyder "Granrot. Stor gran. Bakom sten". Och mycket riktigt, du hittar en sten under en stor gran. Och bakom den: skatten, en svart filmburk med grått lock.

– Geocaching är som en skattjakt med gps eller karta. Det är en hobby som man kan anpassa ganska mycket till vad man själv vill. Till exempel finns svårighetsgrader både på hur fysiskt svårt det är att hitta cachen och hur klurigt det är att lista ut var den är gömd, säger biologen Anna Sjöberg.

Hon har hållit på med geocaching i fem år och tycker att det roligaste är att man får en anledning att ta sig ut och se nya platser. Kanske hittar man en jättefin plats som man aldrig hade kommit till annars.

Dykutrustning

Geocaching går ut på att med hjälp av koordinater och ledtrådar hitta en så kallad cache, alltså en gömma, som kan vara allt från en större matlåda, till de små behållare man kan sätta på hundhalsband. Inuti finns penna och papper för att man ska skriva i att man varit där.

– I vissa cacher finns det även bytessaker, som man får ta i utbyte mot att man lägger dit något annat likvärdigt. Och så finns det så kallade Travel Bugs, som man får flytta mellan cacher. Man kan skicka ut den med någon typ av mål, eller så låter man den bara resa runt och ser var den hamnar.

Några miljoner gömmor

Anna Sjöberg cachar året runt och har både pulsat i snö och satt på sig dykutrustning för att hitta gömmorna. Men oftast blir det en runda i skogen i sällskap med vänner och med en picknick halvvägs.

– Jag har också passat på när jag varit på väg någonstans, till exempel hoppat ur bilen och tagit en cache som sitter på en vägskylt. Eller letat när jag varit på resa. Det blir nästan som en dagbok.

Det finns några miljoner gömmor spridda över hela världen. I Sverige är det ganska tätt, eftersom det här finns många som är aktiva inom geocaching. Man räknade till 75 000 cacher i början av 2014 och sannolikt har det blivit fler sen dess.

Rövarspråket

– Det vanliga är att man gör några cacher själv och hittar några hundra som andra gjort. Jag har gjort några egna, bland annat en lite klurigare mystery cache på rövarspråket.

För att lösa mystery cacher behöver man ta reda på och lära sig nya saker, och de så kallade earth cacherna ger kunskap om platsen man besöker. Anna Sjöberg tycker också att hon fått bra koll på kartor och koordinater.

– När jag jobbade på Trafikverket med att utvärdera naturvårdsåtgärder man gjort längs vägarna använde jag appen för att hitta rätt.

Geologiska krafter

Den naturvetenskapliga utbildningen gör att man får ut lite mer av geocaching. Till exempel kan man behöva lösa klurigheter med latinska namn på fåglar eller ha kunskap om geologiska krafter för att svara på frågorna i en earth cache.

– Men geocaching passar alla, från rullstolsbundna till elitsportare, unga och gamla och oavsett vilket yrke du har.

Anna SjöbergAnna Sjöberg

Yrke: Jobbade tidigare på Trafikverket.

Utbildning: Biolog.

Bor: I Perstorp.

Familj: Två syskon, föräldrar, sambo, styvbarn.

Favoritmiljö för geocaching: En slinga i skogsmiljö längs en vandringsled.

Antal hittade cacher: 987.

 

Tips till dig som vill börja med geocaching

  • På hemsidan geocaching.com hittar du koordinater och ledtrådar till olika cacher.
  • Kontakta andra geocachare som kan följa med och visa hur det funkar. Eller kontakta cacheägaren för att få hjälp.
  • Du behöver en gps eller en telefon med gps-funktion.
  • Svårighetsgraden för att hitta cachen anges från 1 till 5 i två avseenden. Dels hur klurigt det är att lista ut var den är gömd. Dels hur fysiskt svårt det är att ta sig till cachen. En etta betyder att platsen är väldigt lättillgänglig. En femma kan betyda att du behöver specialutrustning, till exempel dykutrustning, stege eller båt för att ta dig till platsen.
  • Det finns också information om till exempel vilken utrustning som behövs, hur långt det är att gå, om det är blött, om det finns grillplats och toalett.

Kommentarer

Kommentera