Frågor & svar
Nyheter

Hur stor var lönehöjningen för naturvetare 2015?

Tack till alla som svarade på löneenkäten i höstas. Nu kan vi presentera en aktuell lönestatistik för Sveriges naturvetare. Vi frågar Magdalena Kubien, statistiker på Naturvetarna, hur det gick.

Publicerad: Uppdaterad:
Med hur mycket höjde naturvetare sina löner förra året?

– Kvinnliga naturvetare lyckades något bättre. De höjde sina löner med i genomsnitt 3,8 procent, medan männen nådde 3,6 procent. Hela gruppen hamnade på 3,7 procent. För att få en rättvis bild av den genomsnittliga lönehöjningen för naturvetare har vi räknat på samma personer med samma befattning och arbetsgivare.

Om jag vill veta lönen för till exempel biologer födda 1975 inom life science-sektorn, hur gör jag då?

– Gå in på www.naturvetarna.se/sacolonesok och sök på de parametrar som är intressanta för just dig. Läs mer nedan om hur du använder lönestatistiken. Tänk på att inte söka för snävt, utan vidga gärna din sökning till exempelvis femårsklasser.

Hur hög var svarsfrekvensen?

– Ungefär som förra året, 54,5 procent.

På vilka sätt kommer statistiken mer till nytta?

– Den är ett jätteviktigt verktyg i vår lönerådgivning till medlemmarna.

Lönestatistiken ger också svar på frågor om hur löneprocessen fungerade, om lönen bestämdes i lönesättande samtal mellan chef och medarbetare. Det har vi nytta av i vårt arbete med att förbättra löneprocessen på arbetsplatserna.

Något mer?

– Vi ställde också en fråga om huruvida de som inte omfattas av kollektivavtal har motsvarande förmåner, som pensionsavsättningar och fler semesterdagar, inskrivet i deras anställningsavtal.

Finns det statistik för chefer?

– Ja, den är viktig eftersom många naturvetare är chefer. Vi kommer att skriva mer om det i nästa magasin. Där kommer vi att gå djupare in i det statistikmaterial vi har. Håll också utkik på webben och i våra nyhetsbrev.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera