Frågor & svar
Nyheter

Så mycket tjänar naturvetare

Här ger vi några smakprov på naturvetares löner inom olika arbetsområden och på olika befattningsnivåer. Vi visar också med siffror att det lönar sig att byta jobb. Ännu fler urval kan du göra på Saco Lönesök, där alla akademikers löner från 2015 är samlade.

Publicerad: Uppdaterad:

Bästa lönetipset

Ständig kompetensutveckling är en nyckel. Visa framfötterna och utveckla dig med nya arbetsuppgifter och ta större ansvar. Berätta om det i lönesamtalet och se till att det får ett rejält genomslag i lönekuvertet. Ta reda på vad du verkligen vill och värdesätter, om det är den trygghet du har idag eller om du kan hitta en annan användning för din kompetens. Naturvetarnas karriärservice kan hjälpa dig, bland annat genom att ta reda på dina drivkrafter. Ett tips är också att boka tid för lönesamtalscoachning med någon av Naturvetarnas experter.

Olika arbetsområde olika lön

Marknadskrafterna har stor påverkan på lönelägen inom olika arbetsområden. Ofta handlar det om skillnader mellan utbud och efterfrågan av en viss kompetens. De ekonomiska förutsättningarna i en bransch påverkar också löneläget. Ju högre värdet är på de varor och tjänster som produceras inom en bransch, desto högre är som regel lönerna. (Scrolla längst ner på sidan för att se hur man tolkar boxplot-diagrammet.)

 

Ökat ansvar ger högre lön

Naturvetarna förespråkar en lönepolitik där kompetens, prestation och ansvar ska löna sig. Med ökat ansvar följer högre lön. Samtidigt ska expertspåret alltid vara ett lockande karriärval för naturvetare. Med en doktorshatt i bagaget har man större möjligheter att odla en karriär som expert. Vi ser också att många disputerade går vidare och blir chefer på olika nivåer. Naturvetarna anser att även disputerade som väljer expertrollen ska ha möjligheter att göra en lönekarriär. (Scrolla längst ner på sidan för att se hur man tolkar boxplot-diagrammet.)

 

Lönande att byta jobb

Det är bra med en viss rörlighet på arbetsmarknaden. Inte minst på ett individuellt plan kan det vara väldigt utvecklande att byta miljö, kollegor och arbetsuppgifter. Att man oftast kan få en högre lön, vilket lönestatistiken visar, är förstås också en viktig sporre för att byta jobb. Att många byter arbetsgivare i samma sektor och mellan sektorer driver också upp lönenivåerna. Det gör att arbetsgivarna blir tvungna att agera utifrån en konkurrens om olika kompetenser.

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera