Frågor & svar
Nyheter

Sebastian höjer sin lön med 18 procent

För Sebastian Sarudis har det verkligen lönat sig att byta jobb. Han höjer sin lön med 18 procent när han går från Sahlgrenska universitetssjukhuset till länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Publicerad: Uppdaterad:

– Jag hade stått och stampat lönemässigt under flera år och kände att jag måste göra något radikalt. Då hade jag ändå blivit specialist, vilket innebär ett större ansvar.

Som sjukhusfysiker med inriktning strålterapi kommer han att utföra samma jobb som tidigare. Men från och med i maj har han en annan arbetsgivare.

Hur kan lönen skilja sig så mycket mellan landstingen?

– Sahlgrenska är ett universitetssjukhus i en attraktiv region, medan Ryhov har svårare att locka kvalificerad personal och då blir lönen ett verktyg, spekulerar Sebastian Sarudis.

Han trivs med sina kollegor och jobbet på Sahlgrenska, men kände att ett byte var enda sättet att få upp lönen. Han bor i Ulricehamn som ligger mittemellan Göteborg och Jönköping, så restiden blir ungefär samma som i dag.

Hur gick löneförhandlingen?

– Jag utgick från Naturvetarnas statistik, men chefen höjde budet med en tusenlapp. Det gick inte HR med på och hänvisade till arbetsgivarens statistik, vars lönenivåer är lägre än Naturvetarnas lönestatistik. Budet från HR var ändå markant högre än min nuvarande lön så jag accepterade det.

Han är tacksam för goda råd och argument från Naturvetarna. Men tidigare hade inte chefen mandat att höja lönen. Då återstod det att byta arbetsgivare.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera