Frågor & svar
Nyheter
Lisa Söderström är medicine doktor och jobbar i dag som forskare på Centrum för klinisk forskning på Västmanlands sjukhus i Västerås

Doktorand utsatt för hat på nätet

Ordningsvakter kallades in när dietisten Lisa Söderström presenterade sin forskning på Västmanlands sjukhus i Västerås. Hot och hat mot henne i sociala medier och i privata mejl låg bakom det ovanliga beslutet.

Publicerad: Uppdaterad:

Anledningen till hoten var att hon i ett pressmeddelande kommenterade den omstridda LCHF-dieten.

– En delstudie i min avhandling visar att risken för undernäring ökar för äldre som i medelåldern haft en hög fettprocent i kosten. Det innebär alltså en förhöjd risk för undernäring ju större andel av kosten som består av mättade och enkelomättade fettsyror, som helfeta mejeriprodukter, margarin på bröd och charkvaror.

Anklagad för forskningsfusk

Hon blev anklagad för forskningsfusk och att hon skulle vara köpt av sockerindustrin och Karolinska institutet. LCHF-anhängarna var inte öppna för diskussion utan slog fast att Lisa Söderströms forskning var fel.

– Det är helt oacceptabelt med näthat av det här slaget för att forskningsresultatet inte passar en viss grupp av människor. De är tyvärr inte mottagliga för argument och uppfattar kritik som en personlig förolämpning, säger Kristofer Jervinge, utredare på Naturvetarna.

Tydlig lagstiftning behövs

Han menar att det behövs en tydligare lagstiftning mot den här typen av trakasserier i sociala medier.

– Det här är också ett hot mot forskarsamhället, där i förlängningen risken finns att forskning som går emot ett visst intresse döljs av risk för hot och våld, säger han.

Hur gick det sedan på disputationen?

– Högtiden kunde genomföras utan tumult, men bara att risken fanns för det kändes jobbigt. Nu blev det ända en bra disputation och ett fint minne för mig.

Forskar om undernäring

Nu kan hon titulera sig medicine doktor och jobbar som forskare på Centrum för klinisk forskning på Västmanlands sjukhus i Västerås. Det är ett samarbete mellan sjukhuset och Uppsala universitet.

– Syftet är att utvärdera effekten av sex månaders behandling med individuella kostråd, kosttillägg, kombination av kostråd och kosttillägg i jämförelse med sedvanlig behandling (kontroll) hos äldre patienter med risk för undernäring.

Undernäring bland äldre är ett utbrett problem i samhället. Ju äldre man är desto större är risken, särskilt vid sjukdom.

Kommentarer

Kommentera