Frågor & svar
Nyheter

Mandy får balkongen att blomma

Hortonomen Mandy Rauch har ett stort trädgårdsintresse och en balkong med bra läge. Här skapar hon sin egen värld med en fläkt av vidsträckta grässlätter och betande bison.

Publicerad: Uppdaterad:

Lysande gula solrosor, frodigt grönt prydnadsgräs och solbruden med kronbladen nedåt som en kjol. Alla växterna kommer från den nordamerikanska prärien, men trivs fint i krukor på en balkong i Mörarp.

– Det var viktigt för mig när jag letade lägenhet att det fanns en bra balkong. Den här är vänd mot sydväst och ungefär sju kvadratmeter. Jag odlar så mycket som får plats, säger hortonomen Mandy Rauch.

Förändra atmosfären

Några av växterna, som solrosor och rudbeckia, är välkända sedan länge för trädgårdsodlarna. Andra växter är mer okända. Mandy Rauch odlar till exempel rödhirs, ett präriegräs som får röda vimplar på hösten, och kopparhäggmispel, en buske som blommar med vita skira blommor i slutet av april och får en vacker rödfärg på hösten.

– Den får goda bär som jag plockar och äter, men det estetiska är det viktigaste för mig. Jag gillar att man kan skapa sitt eget vackra utrymme, och förändra atmosfären beroende på vilka växter man väljer. Om jag hade en egen trädgård skulle jag nog också vilja odla frukt som man kan plocka och äta färsk.

Balkongen är ett begränsat utrymme, men Mandy Rauch tycker att det samtidigt är en fördel, så att hon hinner med att sköta trädgården vid sidan av ett heltidsjobb. Det är också lätt att förändra genom att byta ut eller flytta runt krukor.

Återkommer från år till år

De flesta växterna är så kallade perenner, som återkommer från år till år, men det finns alltid något nytt att testa. En del intressanta arter finns inte att få tag på, utan måste beställas som frön.

– På vintern planerar jag och läser på. En del frön kan jag så redan i januari, men annars är det framförallt vår, sommar och höst som jag är på balkongen.

För våren gör hon ett speciellt tema med inspiration från den engelska woodland-trädgården. Då blommar nordeuropeiska vildblommor som vitsippor, vintergäck och gullviva på balkongen.
Hon berättar att hon tidigare hade en medelhavsträdgård, men att det blev för dystert på vintern.

Den kreativa delen av livet

Trädgårdsintresset startade i familjens stora lantträdgård där hennes mormorsmor odlade blommor, grönsaker och frukt. Hon har alltid haft krukväxter hemma, men när hon fick sin första lägenhet tog trädgårdsintresset ordentlig fart.

– Trädgården är den kreativa delen av livet, medan mitt jobb handlar mer om fakta och siffror. Som hortonom vet jag kanske något mer än genomsnittsodlaren om nytto- och skadeinsekter och kan se på en planta om den behöver näring, men jag tror inte att det gör någon stor skillnad.

Mandy Rauch hittar idéer och information på internet, där det till exempel finns forum för att diskutera prärieväxter. Hon läser också trädgårdsböcker och trädgårdstidningar, inspireras av tv-program och av naturen själv.

– Jag ser min balkongodling lite som ett experiment. När jag någon gång, förhoppningsvis, har en egen trädgård kan jag genomföra det jag lärt mig.

Tips till dig som vill börja odla

1. Gå ut och pröva!

2. Handelsträdgårdarna har ett stort utbud av lättodlade och billiga växter. Om du ser något du gillar, ta med det hem och  se hur det funkar.

3. Du kan också prova att så  något lättodlat från frö, till  exempel solrosor.

4. Växterna behöver i stort sett ljus, vatten och näringsrik jord.

5. Ta reda på mer genom att läsa trädgårdsböcker eller trädgårds- tidningar för nybörjare. Kolla på internet, till exempel finns många trädgårdsgrupper på Facebook.

6. Att bli bra på att odla handlar om övning.

 

Mandy Rauch

Bor i: Mörarp i Skåne.
Ålder: 34 år.
Utbildning: Hortonom.
Yrke: Organiserar fältförsök inom växtskydd på Nufarm.
Favoritväxt: Växter från den nordamerikanska prärien.
Trendspaning för prydnadsväxter: Trädgårdar med naturligt utseende och naturliga kombinationer av växter.

Kommentarer

Kommentera