Frågor & svar
Nyheter

Skaffa ett försprång till första jobbet

Ta dig tid och höj blicken över böckerna. Genom att hålla koll på omvärlden och delta i rätt nätverk är du bättre rustad den dagen du ska söka jobb. Exjobb och praktik utanför akademin gör dig också bättre förberedd.

Publicerad: Uppdaterad:

Vägen in på arbetsmarknaden är sällan spikrak. Man måste ha tålamod, särskilt om man är specialist och utbildad inom ett smalt område. Men det finns mycket man kan göra för att snabba på resan.

– Starta i tid med att nätverka och skapa kontakter inom det område du vill jobba inom. De kommer du få nytta av när det är dags att söka jobb, säger Marita Teräs, arbetsmarknadsstrateg på Naturvetarna.

Hon förklarar att konkurrensen om de få utannonserade jobben blir allt tuffare med många sökande på varje tjänst. Chansen att ta sig vidare till intervju är rätt liten om arbetsgivaren inte är ute efter en specialkompetens som just du har.

– Med goda kontakter är det lättare att få in en fot. Det är sällan man får jobb hos bästa vännen, men vännen kan lägga ett gott ord om dig till andra som behöver den kompetens som du har.

Gör en karriärplan

Alla har det inte lika förspänt som Marita Teräs hade. Hon fick sitt första jobb genom pappa som arbetade inom avfallsbranschen. Som nybakad biolog i början av 1990-talet anställdes hon som administratör på en stiftelse för forskning och utveckling inom återvinning och avfallshantering.

– Det var spännande på många sätt, men jag upptäckte rätt snabbt att jag kände mig ensam i min roll och saknade någon att diskutera mina frågor med. Det rättades till senare.

Hennes poäng med den insikten är att man ska göra sin hemläxa innan och fundera på vad man vill, vart man är på väg och i vilka situationer man trivs. Lika viktigt är att ta reda sina styrkor och svagheter.

Bara några år senare började hon jobba på Naturvetareförbundet, det som i dag är Naturvetarna. Hon trivs med sina kollegor i en stimulerande miljö, där hon hela tiden får möjlighet att utvecklas och ta sig an nya utmanande arbetsuppgifter.

– Gör gärna en karriärplan, med möjlighet att vara flexibel. Erbjuds du ett jobb som inte stämmer med din plan är det lättare att göra ett medvetet val, som kan ge dig meriter. Risken att hopa på fel tåg minskar.

Linkedin förstås

Hon betonar vikten av att kontinuerligt hålla koll på omvärlden genom att besöka branschdagar och hålla sig uppdaterad via tidningar, webb och sociala medier.

Ett bra sätt att skaffa sig erfarenhet är att göra exjobb eller praktisera utanför akademin.

– Det ger ovärderliga kontakter till nytta för båda parter. Även att jobba extra under terminen ger ett försprång på arbetsmarknaden. Varför inte pröva på att jobba ideellt med något du brinner för och utveckla dina färdigheter i till exempel ledarskap eller kommunikation.

Att vara närvarande i sociala medier, främst karriärnätverket Linkedin är en självklarhet i dag. Hur ska man tänka där?

– Lägg omsorg på din profil och tänk igenom vad du vill att den ska signalera. Gå med i professionella nätverk och grupper, Det ger både information om aktuella frågor och ett kontaktnät.

Hon ger också rådet att hålla profilen uppdaterad och att använda rätt termer. Det underlättar för rekryterare att hitta dig och din unika profil.

 

Att tänka på inför första jobbet

1. Se till att komma in på rätt lönenivå. Ta reda på vad naturvetare och andra akademiker tjänar. Lönestatistik hittar du på Saco Lönesök. Du kan också kontakta Naturvetarnas jour och få lönerådgivning.

2. Ta reda på dina anställningsvillkor. Finns det kollektivavtal kan du känna dig trygg. Om inte bör du kontakta Naturvetarna och få ditt anställningsavtal granskat.

 

Naturvetarna erbjuder också:

Karriärsamtal.

Arbetsmarknadsrådgivning.

Karriärprofilanalys.

Personprofilanalys

Cv- och LinkedIn-coachning.

Coachning inför anställningsintervju och lönesamtal.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera