Frågor & svar
Nyheter

Allt du behöver – på riktigt

I naturen får hjärnan ny energi. Men lika viktigt är att vi blir stimulerade i jobbet och hittar det sköna flowet, menar krönikören Kajsa Asp Jonsson.

Publicerad: Uppdaterad:

Att jag mår bra av att vara ute i naturen har jag vetat länge. Senaste tiden har jag känt det allt tydligare, och även satt mig in i forskning kring vad som faktiskt händer, bland annat med pulsen och i hjärnan. Ett särskilt lugn infinner sig i skogen, när man är mitt i allt det gröna och bara lyssnar till fåglarnas sång eller hackspettens letande i trädstammarna. Eller vid havet, med blicken vid horisonten och öronen fokuserade på ljudet av vågorna som möter land. Att låta hjärnan få en paus från andra intryck än de som naturen erbjuder ger en väldigt skön vila.

När vi mår bra på insidan håller vi längre. Vi håller oss friskare, trivs, utvecklas och gör ett bättre jobb. Att minska stillasittandet och äta bra mat är viktiga delar, men det finns fler: att berika livet genom att använda alla sinnen och upptäcka detaljerna i naturen eller i maten du äter är avstressande och låter hjärnan ladda om.

En hög arbetsbelastning är sällan ensam anledning till att det blir "för mycket". Många har helt orimliga krav på sig själva på fritiden. Alla bär ansvar för balansen i sitt liv, men arbetsplatsen kan hjälpa till att skapa förutsättningar för goda matvanor, mer rörelse i vardagen och utmaningar på rätt nivå.

Friska medarbetare som jobbar bra ihop bidrar till ökad effektivitet och konkurrenskraft, i det dagliga perspektivet och på längre sikt. Hälsosatsningar på jobbet är strategiskt viktiga för framgång, men behöver få ett vidare perspektiv för att ge effekt där det verkligen behövs, och inte bara bli ett ekonomiskt bidrag till de redan aktiva.

Träning kan förebygga och lindra värk, skador och kroppsliga sjukdomar – och mental ohälsa. Fysisk aktivitet ger hjärnan förutsättningar att fungera på bästa sätt och minskar stressen genom att bidra till bättre fokus och minne. När man är trött i kroppen sover man dessutom bättre, vilket är en viktig grund.

Motion fungerar som en buffert vid stress men kan även bli en stressfaktor. Lämna pulsklockan hemma ibland och bara njut av att benen tar dig framåt. En promenad fri från krav på prestation, där du fokuserar på naturen och lugnet, kan vara minst lika välgörande som svettigare motionsformer.

Det pratas mycket om konsekvenser av för mycket press – mer sällan om att liknande problem uppstår när vi är understimulerade. När krav och utmaningar matchar våra resurser, kunskaper och färdigheter hittar vi fokus och kommer in i det där sköna flödet. Och för att kroppen och hjärnan ska må bra och fungera som bäst behöver vi tillfredsställa grundläggande behov: av energi, näring och återhämtning.

 

Kajsa Asp Jonsson
leg dietist och journalist

Kommentarer

Kommentera