Frågor & svar
Nyheter

EFTER JOBBET: På det sjätte smäller det

Sommaren lockar med salta och söta bad. Elisabet Rytter hämtar ny energi och fyller på förråden med D-vitamin. Men mest är baden en njutning, och emellanåt magiska.

Publicerad: Uppdaterad:

För Elisabet Rytter är bad lika med plask och lek. Starka minnen från barndomen på Ekerö utanför Stockholm dyker upp, liksom när de egna barnen var små. Lek och social samvaro är viktiga ingredienser än i dag.

Matsäckskorgen och fikafilten är självklara i packningen. Nutritionisten lever som hon lär och dukar upp nyttiga fullkornsmackor med grönsaker.

– Lite guldkant blir det också med bullar och kakor till kaffet, men med måtta. Att varje dag och kanske flera gånger per dag unna sig bakverk är ingen bra idé om man ska må bra. Det tar plats från den nyttiga maten.

Löser korsord

Klippbad med eleganta dyk blir det än i dag på grannön Lovö.

– Dit cyklar jag för att koppla av, gärna med vänner. Att lösa korsord ihop är en kul aktivitet.

Men det är inte därifrån hon har sina starkaste badupplevelser. Vi flyttar över till andra sidan jordklotet och hamnar på Srilanka.

– Det var sista kvällen innan vi skulle åka hem, stjärnorna och månen lyste upp den becksvarta natten. Havet låg spegelblankt med bara dyningar som gav rörelse. Det ljumma vattnet omslöt kroppen på ett sätt som gjorde upplevelsen magisk.

Samtidigt blir hon bekymrad över den allt mer försämrade vattenkvaliteten i världens hav. Det handlar både om mikroplast som hamnar i näringskedjorna och föroreningar av olika slag.

– Det är inget jag tänker på när jag njuter av badet, men det känns viktigt att rena sjöar och hav finns kvar även för framtida generationer.

Koll på E.coli

Hon har lite samma känsla när hon badar på hemmaplan.

– Jag oroar mig inte för till exempel höga halter av kolibakterier. Däremot har jag koll på vilka bad som är godkända enligt EU-standard. Risken är kanske större att råka ut för förhöjda bakteriehalter på badplatser som inte är arrangerade. Så där försöker jag undvika kallsupar.

Desto säkrare är hon på vattenkvaliteten i de svenska fjällen.

– Där dricker jag direkt ur bäckar och jokkar utan att koka det innan. Ett dopp är oundvikligt om jag ska hålla mig ren på fjällvandringen. Men då blir det bara snabbt i och upp, och inget mys.

Den kallaste fjällsjön hon har badat i är Virihaure i Padjelanta.

– Det var mer en naturupplevelse än en njutning.

Ger ny energi

Att bada och besöka olika delar av världen ger Elisabet Rytter ny energi på jobbet på Livsmedelsföretagen, som är bransch- och arbetsgivarorganisationen för Sveriges livsmedelsföretag.

Hon jobbar med forskningsfrågor och ansvarar för mat- och hälsofrågor.

– Många rykten om mat och dieter florerar i media. Min roll är att ta reda på fakta och hjälpa till att sprida rätt information.

Att skapa förutsättningar för forskning ligger också på hennes bord, där hon bland jobbar för livsmedelsområdet ska få en större andel av statens satsningar på forskning. Det finns många utmaningar som kan klaras med mer forskning. Det handlar om allt från smarta förpackningar till att minska salthalterna i maten och att ta tillvara restprodukter, liksom att minska matsvinnet.

 

Så får du ut mer av badet:

Tveka inte. Spring eller hoppa i. Tävla gärna om att komma först i vattnet. På det sjätte smäller det.

Tänk på din säkerhet. Simma inte rakt ut, utan håll dig nära stranden. Dyk inte i okända vatten för att undvika att slå huvudet i botten.

Var försiktig med solning mitt på dagen. Smörj in känsliga delar, som nästippen, med solskyddsmedel. Sätt på en T-shirt och sitt i skuggan. Å andra sidan är solen en viktig källa för D-vitamin. Så det är en balansgång där riskerna får vägas mot varandra.

Cykla till badet i stället för att ta bil. Simma gärna en sväng för att stärka hjärta och muskler.

Njut av badet och ta in upplevelsen av att omslutas av vatten.

 

Elisabet Rytter

Utbildning: Medicine doktor i nutrition.

Yrke: Forsknings- och nutritionsansvarig på bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen.

Familj: Man, vuxna barn och snart två barnbarn.

Bästa badet: Klippor i Mälaren nedanför Lovö kyrka.

I fikakorgen: Fullkornsbröd med grönsaker, frukt, kaffe och bulle.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera