Naturvetaren Tove Engström har medvetet växlat spår flera gånger under sin karriär. Hon har byggt på sin kompetens i olika roller. Hållbarhet, innovation och kommunikation är den röda tråden.
Hög lön och en trygg anställning har aldrig varit Tove Engströms mål. Att utforska nya idèer och hitta hållbara lösningar tillsammans med andra är starka drivkrafter.
– Jag insåg ganska tidigt att jag inte är någon förvaltartyp. Att starta, driva och avsluta projekt är min starka sida. Det kan tidvis innebära hårt arbete, och lite lugnare däremellan. Just nu leder jag ett stort projekt som syftar till att stärka svenska hållbara innovationer vid internationella kriser och katastrofer.
När många andra håller sig på samma yrkesbana ett helt yrkesliv drivs Tove av nyfikenhet och en stark entreprenörsanda. Flera gånger har karriärbytet varit planerat, men inte alltid. Att Astra Zeneca skulle lägga ner sin forskning, där hon var CSR-chef hade hon till exempel inte räknat med.
– Vad gör jag nu? var min spontana tanke då. Jag hade tur och blev av Vinnova erbjuden ett jobb som projektledare om innovationsupphandling för offentlig sektor.
Egna initiativ
Bara en gång har hon sökt och fått ett utannonserat jobb. Istället har hon själv kontaktat arbetsgivare som hon vill arbeta för. Hennes cv har under åren fyllts på med projektledning och arbete med hållbarhet, innovation och kommunikation i olika roller.
– Jag insåg tidigt att jag mer är en miljö-kommunikatör än forskare. Därför byggde jag på med en utbildning i kommunikation och senare en i kulturgeografi.
Det fanns en tydlig plan med det. På uppdrag av biståndsorganisationen Forum Syd skulle hon knyta samman social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i Sydostasien.
– Jag tror på kraften i att skapa samarbeten. Det ger styrka och leder till fantastiska resultat om det görs på rätt sätt, och är dessutom roligt.
Fria händer
Hon har både jobbat som chef och medarbetare.
– Får jag fria händer som medarbetare ger jag mycket tillbaka, men det bygger på att chefen är trygg och mogen i sin roll, och litar på sina medarbetare. Viktigt också att ha en chef som man delar värderingar med.
Hon varnar för kontrollerande chefer som granskar detaljer och som inte litar på att de anställda vill göra ett bra arbete. Medarbetare som känner tillit och blir sedda presterar bättre.
Hur är du själv som chef?
– Jag tar gärna ett steg tillbaka och delegerar. Medarbetarnas och teamets utveckling är i fokus. Lika mycket som jag utmanar mig själv utmanar jag andra, vilket måste ske med fingertoppskänsla och förmåga att känna in. Det har jag blivit bra på genom åren.
Men själv har hon aldrig strävat efter att bli chef. Kanske hennes förmåga att se helheter med tydliga visioner och modet att våga ta risker ändå lett henne till de positionerna.
– Att tillsammans med andra nå en hållbar förändring och se medarbetare utvecklas gör att jag trivs och gör bra ifrån mig i rollen som projektledare eller chef.
Ta rygg på Toves karriär
13 år
Intresset för djur och natur gör att hon går med i Fältbiologerna. Biologi och kemi är favoritämnen i skolan.
18-19 år
Blir invald i styrelsen för Fältbiologerna i Stockholm. I samma veva leder hon en direktsänd politikerutfrågning om miljö på uppdrag av SVT inför valet 1988. Hon blir invald i Naturskyddsföreningens Stockholmsstyrelse och föreläser om SNF:s stora satsning kring ämnet "Handla miljövänligt".
20-22 år
Jobb på statliga Naturvårdsverket ger inte mersmak just då, även om hon gillar frågorna. Därifrån tar hon steget som vikarie till Studiefrämjandet och senare till Konsument Stockholm, där hon bland annat håller i trådarna för en utställning på Kulturhuset om att "Handla miljövänligt" i samarbete med Naturskyddsföreningen.
23 år
Hög tid att sätta sig i skolbänken och få en akademisk utbildning. Tre år senare avslutar hon studierna på Biolog-geovetarlinjen vid Stockholms Universitet.
26 år
Åter till Studiefrämjandet där hon under nära tre år bygger upp en ny natur-och miljöavdelning i nära samarbete med Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen. På uppdrag utbildar hon personal i bostadsföretag, Coops butiker och stormarknader över hela landet. Det handlar om allt från hur man hanterar kemikalier till energiförbrukning, återvinning och andelen KRAV-märkt mat.
28 år
Nu växlar hon spår från "Handla miljövänligt hemma" till "Det miljöanpassade kontoret". Jättar som Ericsson och Telia hänger på. Hon väver ihop innovation, hållbarhet på jobbet, miljö och energieffektivisering på ett elegant sätt. Projektet drar runt i Sverige i en tågturné och hon föreläser om det miljöanpassade kontoret för företag och skolor. Projektet sprids över hela världen och hon tar fram en bok på temat. Parallellt med arbetet läser hon kommunikation och varumärkeskunskap på IHM Business school.
31 år
Hon blir kontaktad av miljömärkningen Svanen, de behöver en kommunikationsavdelning som Tove Engström får i uppdrag att starta upp och driva. Hon ska leda varumärkesarbetet i Norden och göra Svanen efterfrågad. Deltidsstudier leder till en examen i kulturgeografi. Drömmen är att komma ut i världen och arbeta. Som Sida-barn i Laos vill hon nu återknyta banden bakåt. Utmaningen är att kunna förena social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
40 år
I hård konkurrens blir hon rådgivare åt miljöorganisationer för Forum Syd i Sydostasien. Under två år är hon stationerad i Kambodja med familjen och ska bland annat få miljöorganisationer att samarbeta. Det handlar om att hantera frågor om skog, olja och ädelstenar som Kambodja är rikt på. I det korrupta landet blir hon avlyssnad och förföljd när hon ger sig in i dessa känsliga frågor. Efter två år återvänder hela familjen till Sverige och hon fortsätter att jobba för Forum Syd på hemmaplan.
42 år
Hon blir kontaktad av KRAV för att som kommunikations- och varumärkeschef förnya och modernisera kommunikationen.
43 år
Den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai ska byggas upp. Även här står hållbarhet, innovation och kommunikation i fokus. Som CSR- och kommunikationschef får Tove uppdraget att knyta ihop svenska intressenter. Hon får fria händer att nå "the young urbans". Hon anordnar journalistresor till Sverige för att visa upp svenska innovationer. Svenska paviljongen vinner pris för den mest affärsdrivande utställningen.
45 år
Tove blir tipsad om att söka ett jobb som CSR-chef på Astra Zeneca i Södertälje. Men det äventyret får ett alltför tidigt slut. Efter två år läggs forskningen ner. Hon hinner ändå göra en film om tonårshjärnan som väcker internationell uppmärksamhet. Hon är med och startar upp Universeum i Göteborg och fortsätter därefter som arbetande styrelsemedlem på Vetenskapens hus.
47 år
"Vad gör jag nu?". När det känns som mest hopplöst blir hon kontaktad av ett rekryteringsbolag dit hon skickat sitt cv. På uppdrag av Vinnova ska hon leda ett kommunikationsprojekt som handlar om innovationsupphandling för offentlig sektor. De goda exemplen visar vägen.
49 år
Ännu ett projekt med Vinnova startas upp, den här gången om hållbara innovationer vid internationella kriser och katastrofer. Människor är på flykt i världen, som en följd av krig och att allt fler drabbas av klimatkatastrofer. Även här är det breda samarbeten som gäller. Syftet är att ta fram hållbara långsiktiga lösningar för vatten och sanitet, elförsörjning och avfallslösningar.