Frågor & svar
Nyheter
En ny väg för Jessica Westlund som ville jobbar närmare den kliniska verkligheten.

Jessica hittade en ny väg

Tack vare stöd från Trygghetsstiftelsen hittade Jessica Westlund tillbaka till lusten och fick ny energin. Hon gick från akademin till näringslivet och arbetar nu med att marknadsföra medicinska simulatorer.

Publicerad: Uppdaterad:

Jessica Westlund vill ge Trygghetsstiftelsen i Göteborg en tårta. Så nöjd är hon med stödet därifrån när hon under vårvintern gick utan jobb.

– Att komma dit varje dag blev som en rutin. Det blev mitt kontor där jag träffade folk och hade min bas när jag sökte jobb. Jag hade också en egen coach som fick mig att hitta tillbaka till mig själv och veta vad jag ville göra.

Hon förklarar att hon behövde höja energinivån och hitta tillbaka till sina värderingar. I samma veva som hennes anställning som forskare på Göteborgs universitet avslutades födde hon sitt andra barn. Det var tufft mentalt och tog mycket på hennes självkänsla och energi.

– Trygghetsstiftelsen lyssnade på mina idéer och gav mig insikt om mina drivkrafter och vad som är viktigt för mig. Jag fick hjälp att göra en kompetensinventering, där jag också kunde översätta mina akademiska kunskaper till industriella färdigheter.

Trivs i mötet

Jessica Westlunds spontana tanke var att kunna dra nytta av sin fingerfärdighet inom mikrobiologi och immunologi. I forskningen använde hon en ny kirurgisk metod, som inte använts tidigare i Sverige. Syftet var att med hjälp av budbärarceller, som finns naturligt i slemhinnor, ta reda på vilka signaler som ger tolerans mot till exempel gluten och vilka som ger immunitet.

– Men jag kom fram till att det är viktigare för mig att möta människor i jobbet och komma närmare tillämpningen. Jag trivdes med forskning, men kände mig färdig med universitetet och ville samtidigt komma närmre den kliniska verkligheten.

Det är en förmån man inte tänker på förrän man behöver den.

Där finns hon nu sedan en månad tillbaka. På det svenska företaget Mentice, som utvecklar medicinska och högteknologiska simulatorer, stortrivs hon bara efter en månad. Hon pratar om företagets produkter på ett sätt som får mig att undra varför inte fler inom sjukvården använder dem.

– De är perfekta för att lära sig nya metoder inom det vaskulära området, som stroke, hjärtinfarkt och större skador på kärl, som kan uppkomma vid till exempel en bilolycka. Silmulatorerna kan också användas för att mäta den strålning som används vid datortomografin/röntgen när själva ingreppet utförs.

London och Paris

Hon förklarar att inte bara juniora läkare har nytta av simulatorerna, utan även mer erfarna läkare och team som kan öva tillsammans. Företaget, som har sin bas i Göteborg med kontor i bland annat USA och Japan, har totalt närmare 60 anställda.

I rollen som "manager product marketing and training" har hon redan varit i London och ska till en branschmässa i Paris. Uppdraget är att marknadsföra och visa hur de högteknologiska produkterna fungerar.

Jessica Westlund ska också sköta omvärldsbevakningen och plöja igenom publikationer inom området. Det ska sedan publiceras på företagets blogg.

– Här kan jag göra skillnad, både för patienter och hela samhället. Jag ser verkligen fram emot att öka min kompetens inom detta och samtidigt få känna att jag bidrar till människors bättre hälsa.

Att landstingen kan spara pengar blir uppenbart när Jessica Westlund argumenterar.

– Medicinska fel är den tredje vanligaste dödsorsaken på amerikanska sjukhus. Om läkare och andra får chans att träna i simulatorer innan det blir skarpt läge så kan patientsäkerheten öka påtagligt.

Inkomstförsäkring

Vi vänder tillbaka till tiden mellan två jobb. Hur klarade du dig ekonomiskt?

– Jag gick på a-kassa och fick ersättning från Naturvetarnas inkomstförsäkring.

I dag känner hon stor tacksamhet över den hjälp hon fått från Trygghetsstiftelsen.

– Det visar att tanken med omställningsstöd fungerar. Det är en förmån man inte tänker på förrän man behöver den.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Lars-Erik Liljebäck 2016-06-22

Hej och tack för ditt påpekande. Det ekonomiska stöd som utgår efter uppsägning från en anställning i staten på grund av arbetsbrist består av två delar. Den ena gäller förstärkning av a-kassan under 300 ersättningsdagar. Har man hemmavarande barn under 18 år tillkommer 150 dagar. När man väl har fått ett arbete har man rätt att få inkomstförstärkning som fyller upp eventuellt gap mellan tidigare lön och den lägre lönen på nya jobbet. Den förstärkningen utgår under högst 780 ersättningsdagar. För visstidsanställda beror ersättningen på hur länge anställningen har pågått. Mitt tipps är att kontakta jouren för att få koll på vad som gäller i varje individuellt fall.

Pelle 2016-06-20

Trodde att trygghetsstiftelsens stöd till statligt anställda var det bästa med inkomstförstärkning i över 700 dagar inte viss ekonomisk ersättning. Hade jag fel?
Kommentera