Redan i januari börjar annonser om sommarjobb dyka upp, men än är det inte för sent att söka. Jobbsökarexperten har flera tips.
Sista tentan för terminen är avklarad, solen värmer och du har en stund att pusta ut innan vännerna skingras för lov och jobb. Men du har ännu inte hittat något sommarjobb.
– Ge inte upp. Det går bra på svensk arbetsmarknad nu och det finns fler sommarjobb än tidigare år. Det är inte omöjligt att hitta ett sommarjobb i juni, men det är hög tid att öka takten, säger Susanna Westgren, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
Hon tipsar om att ladda ner appen Sommarjobba, där Arbetsförmedlingen har samlat alla lediga sommarjobb ur Platsbanken. Med den kan du söka på de orter och yrken du är intresserad av. En bredare sökning ger en större chans att hitta jobb.
#sommarjobb
– Använd också ditt nätverk, till exempel sociala medier. Gör en Facebookuppdatering där du till exempel skriver "Jag söker sommarjobb. Ge mig alla tips ni har". Där når du ut till utanför den närmsta kretsen av familj och vänner och kan få tips från oväntat håll.
Du har sannolikt flera olika sociala nätverk där du skulle kunna söka jobb. Susanna Westgren nämner Twitter, Facebook, Instagram och LinkedIn.
– På Twitter kan du till exempel söka på hashtaggen #sommarjobb eller #nyttjobb. Eller göra en egen uppdatering och skriva var du är och vad du söker för typ av jobb och hashtagga det.
Om du inte jobbat så mycket tidigare och inte har så stort nätverk, kan du fundera på om det finns någon du känner som i sin tur känner många människor. Kanske kan den personen tipsa om någon du kan ta kontakt med.
Ring eller gå förbi och prata
Kontakta företag inom det område du studerar. Är du till exempel kemist kan du ringa till personalavdelningen på ett kemiföretag. Är du landskapsingenjör kan du kontakta bostadsföretag, parkförvaltningar eller kyrkogårdar. Även arbetsgivare kan vara ute i sista minuten eller ett plötsligt behov kan ha uppkommit.
– Fundera på vad som händer i omgivningen, eller i ditt eget kvarter. Finns det någon nyöppnad restaurang med uteservering? De kanske behöver extra personal.
Att ringa eller gå förbi och prata med arbetsgivaren ökar chanserna till ett sommarjobb. Liksom att vara flexibel med vilka sommarveckor och vilka arbetstider du kan tänka dig att jobba. Men se till att också kolla att arbetsgivaren följer gällande lagar och regler.
– Man kan komma rätt långt med en positiv attityd. Genom att vara glad och hjälpsam och visa hur man kan bidra. Om du söker jobb inom det område du pluggar är det en klar konkurrensfördel, så lyft fram det tydligt.
Ta initiativ
När du får ett sommarjobb kan det vara klokt att tänka mer långsiktigt. Kan det här vara ett bra extrajobb i framtiden, kanske på helgerna eller nästa längre ledighet? Tala om att du är intresserad av att vara kvar om det finns möjlighet. Men det allra första du ska göra är att komma i tid.
– Och fråga om du inte förstår. Som ny på jobbet bör du få någon form av introduktion. Men var sedan aktiv och försök komma in i arbetet så snabbt som möjligt. Ta initiativ om du ser att saker behöver göras.
Ny kompetens
När sommaren redan har startat kan det vara svårare att få drömsommarjobbet. Men även ett sommarjobb som inte hänger ihop med det du studerar ger en bra erfarenhet av arbetslivet och en inkomst under sommaren.
Om du trots allt inte lyckas hitta något sommarjobb kan det vara värt att ta kontakt med en ideell organisation för att se om det finns någon möjlighet att göra en insats som volontär under några veckor. Eller titta om det går att göra en sen anmälan till sommarkurser som kan vara nyttiga och kanske kan ge csn.
– Det finns goda chanser att faktiskt få ett sommarjobb även om man är sent ute. Men annars finns det mycket man kan göra för att få ny kompetens. Kanske kan man börja kika på var man skulle vilja jobba nästa sommar, eller leta extraknäck till hösten som kan leda till jobb nästa sommar.
Författare: Anna Norberg