Frågor & svar
Nyheter

EFTER JOBBET: Nisse spanar efter fjärilar

En fjäril är mer än ett påfågelöga eller en nässelfjäril för Nisse Söderqvist. Samlandet har gett honom förståelse för de ekologiska sambanden. Därför skonar han brännässlan hemma i trädgården.

Publicerad: Uppdaterad:

Ända sedan barnsben har Nisse Söderqvist jagat fjärilar. Numera är det sällan han tar fram håven eftersom han i stort sett har alla de arter av fjärilar som finns i trakten av Gräsmark i Värmland.

– Det kan dyka upp nya, vilka kan vara på tillfälligt besök och har med vindarnas hjälp tagit sig hit. Ett sådant exempel är den magnifika tistelfjärilen som inte lyckas övervintra på de här breddgraderna.

Om han skulle upptäcka nya fjärilar rapporterar han om fynden till Göteborgs naturhistoriska museum. På så sätt bidrar han till forskningen.

Stolt visar han upp sina samlingar, där fjärilarna sitter fastnålade på frigolit i en låda av trä med glasruta.

– Det är viktigt att lådan håller tätt så att inga småkryp tar sig in och förstör de känsliga vingarna.

Precision och tålamod

Att spänna upp dem är en grannlaga uppgift som kräver stor precision och tålamod. Det måste ske i direkt anslutning till infångandet. Annars finns risk att vingarna blir stela och bryts.

För att fjärilarna ska få en så snabb och skonsam död som möjligt använder han eter. Sövningsmedlet dränks in i bomull som appliceras i fångstburken av plast eller glas.

När Nisse Söderqvist som tidig tonåring köpte den första flaskan eter höjde apotekaren på ögonbrynen och undrade vad han skulle använda det till. Så nästa gång följde mamma med och köpte ut. Då gick det bättre.

Varför samla på fjärilar?

– Djur och natur har alltid roat mig. Jag ville veta mer om fjärilar som de flesta bara tycker är vackra. På köpet har jag lärt mig mer om de ekologiska sambanden i naturen och betydelsen av biologisk mångfald.

Han drar själv sitt strå till stacken genom att låta gräset och de vilda sommarblommorna växa sig höga på ängen hemma. När de har fröat av sig slår han ängen med lie.

– Det måste ske med varsam hand. Rotorgräsklippare fungerar inte så bra eftersom den slår sönder örterna.

Färre arter

Den annars så förhatliga brännässlan skonar han.

– Den är värdväxt till den rätt färggranna nässelfjärilen och påfågelögat. De flesta fjärilar har en värdväxt som de är beroende av för sin överlevnad. Därför är det så viktigt med många arter av örter.

Hans reflektion är att både antalet fjärilar och antalet arter har minskat på senare tid.

– Regnigare somrar kan vara en orsak, men kanske ännu viktigare är att ängs- och hagmarkerna med betande djur är på väg att försvinna.

Intresset för fjärilar följer med honom på resor världen över. När han för försvarets räkning jobbade med frågor om vatten- och livsmedelskvalitet i Afghanistan gick han rätt lottlös i det torra och heta landskapet. Han såg några nattfjärilar som är kända för sitt anspråkslösa uttryck.

– Jag hade ett motsvarande uppdrag i Kosovo där naturen liknade den svenska, vilket avspeglade sig på fjärilarna som var ungefär desamma som hemma.

Nu är han tillbaka i Torsby kommun, där han inspekterar avlopp, jordbruk och bergtäkter så att verksamheterna håller sig inom lagens råmärken.

Nu drömmer han om att åka till Sydamerika och spana in mer spektakulära fjärilar.

 

Utrustning som behövs:

Skaffa dig en håv. Om du inte vill tillverka en själv så hittar du mer professionella håvar att köpa på internet.

En burk av glas eller plast med lock. Dränk in bomull med dödande gift som eter eller etylacetat för att fjärilen ska få en smärtfri död och att vingarna skonas.

En låda av plast eller trä med lock. Täck botten med frigolit eller motsvarande material som nålar kan fästa i.

 

Fjärilens livscykeln:

Ägg – Många fjärilar övervintrar som ägg som läggs i närheten av värdväxten. Påfågelöga är ett undantag och övervintrar som fullbordad fjäril.

Larv – Äggen kläcks vid olika tidpunkter under våren. Nu byggs förrådet av energi och näring upp. Det är larven som kan ställa till skada i jordbruket. Kålfjärilens larv är ett sådant exempel.

Puppa – Inkapsling sker på säker plats där larven genomgår en metamorfos och får vingar, samtidigt som matsmältningsorganen degenereras. Det tar runt en månad.

Fjäril – Här sker fortplantningen, med fokus på äggläggning. Sedan dör fjärilen.

 

Nisse Söderqvist

Yrke: Miljö- och hälsoskyddsinspektör i Torsby kommun.

Bor: Hus i Gräsmark, Värmland.

Fritid: Spelar i en amatörteater.

Favoritfjäril: Makaonfjäril.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera