Frågor & svar
Nyheter

Gästkrönika: En knuff i rätt riktning

Gör du ibland saker som du vet att du borde låta bli? Tar bilen istället för cykeln, skriver ut papper i onödan eller låter laddaren sitta kvar i eluttaget?

Publicerad: Uppdaterad:

Eller kanske undviker du att göra saker, trots att du vet att du borde? Har du sett över ditt pensionssparande och gått från kol, olja och gas? Bytt till vegetarisk kost eller miljömärkt el?

Handen på hjärtat. DU VET vad du borde göra. Men varför gör du det inte?

Vad tror du resultatet skulle bli om jag smyger in på natten och plötsligt ser till att stadens alla gator har cykelbanor, skrivaren är automatiskt inställd på dubbelsidigt och laddaren plötsligt lyser rött när du glömmer dra ut den? När du vaknar har någon redan kryssat i hållbara pensionsfonder och miljövänlig el åt dig och det första du ser i lunchmatsalen är en stor solgul smiley som visar veckans vegetariska alternativ i perfekt ögonhöjd.

Kanske det är precis det du behöver? Någon som ger dig en vänlig knuff i rätt riktning – en nudge.

När jag först hördes talas om begreppet nudging tyckte jag att det lät nästan lite för bra för att vara sant. Hur kunde något så enkelt som gröna fotsteg målade på väg mot soptunnan minska nedskräpningen med 49 procent? Att två centimer i minskad tallriksstorlek ledde till 20 procent minskat matsvinn? Forskarna radade upp exempel baserade på denna beteendevetenskapliga metod – exempel som funkade!

Idag, efter att själv ha arbetat med nudging de senaste två åren kan jag med övertygelse säga att jag vet att nudging som metod kan hjälpa oss till mer miljö-vänliga, hälsofrämjande, socialt och ekonomiskt ansvarstagande val. Vi män-niskor är lata. Vi tror att vi är rationella varelser, men tyvärr funkar det inte så. Våra val sker väldigt ofta utifrån vana, rutin och känslomässiga beslutsgrunder. Därför tycker jag att det är intressant att lära av beteendevetenskapen om hur vi kan designa valsituationer vi står inför i vår vardag.

- Fy och tvi, det är manipulation! ropar nej-sägarna.

- Hjälp mig och guida mig till mer hållbara val, säger jag.

Nyttan med nudging är att göra det lätt att göra rätt. Att underlätta kloka beslut istället för korkade beslut. Jag tror att vi även behöver både lagar och regler och böter och skatter och ekonomiska incitament, men ibland behövs något mer, eller något annat. Nudging är ett bra komplement när vi designar den framtid vi vill leva i.

Jag utmanar er alla – företag, kommuner, myndigheter, akademi och individer – våga testa! Låt oss hjälpas åt att underlätta de hållbara valen i vår vardag. Låt oss tillsammans arbeta för att göra det lätt att göra rätt.

Det behöver varken vara dyrt eller svårt. Ibland behövs bara en liten vänlig knuff i rätt riktning.

Katharina Paoli, klimatinspiratör och initiativtagare till nätverket Nudging Sweden.