Frågor & svar
Nyheter
Vattenreningsreaktorn på plats i Bangladesh.

Medelålderskris ledde till smart vattenrening i Bangladesh

Flera hundra miljoner människor i världen saknar tillgång till rent dricksvatten. Ett gäng forskare i Lund ville göra något åt saken och sammanförde sina kunskaper. De skapade ett praktiskt och prisbilligt vattenreningsredskap som kan användas i utsatta länder.

Publicerad: Uppdaterad:

Det började som en diskussion mellan Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds tekniska högskola, och Ola Hansson, civilingenjör.

– Vi hade väl drabbats av en medelålderskris och ville testa något nytt, säger Kenneth M Persson.

Drömmen som hägrade var att göra något åt den brist på rent vatten som råder i stora delar av världen. Enligt FN saknar cirka 750 miljoner människor tillgång till rent dricksvatten. Omkring sex miljoner människor – varav två miljoner är barn under fem år – dör varje år på grund av förorenat vatten.

Teknik ledde rätt

Sedan länge har man vetat att UV-strålning tar död på virus, bakterier och andra organismer. Kenneth M Persson och Ola Hansson visste att det gick att framställa UV-strålning billigt och energieffektivt med hjälp av blå lysdioder (uppfinningen fick Nobelpriset i fysik 2014). Men de behövde hjälp av en expert på LED-teknik och kontaktade Lars Montelius, professor i nanoteknologi i Lund. Han tände på duons vattenreningsambitioner – och så var de tre.

– Vi som är professorer är bra på att prata men ofta odugliga på att göra något praktiskt. Därför knöts även Tord Win-gren, elektrotekniker och entreprenör, till gruppen. Därmed hade vi skapat ett verkligt dreamteam där vi kompletterade varandra väl, säger Kenneth M Persson.

För entreprenörer

Gruppens företag, Watersprint AB, har sitt högkvarter i Medicon Village i Lund. I de trånga lokalerna demonstrerar Kenneth M Persson och vd Anders Ruland finesserna med den cylinderformade reaktorn och den patenterade UV-LED-tekniken.

De förklarar att reaktorn är extremt energisnål, den förbrukar endast 10 watt när vattenreningen pågår och kan därför drivas med bara 12 volt. En flödessensor ser till att lysdioderna är släckta när inget vatten flödar genom enheten, vilket också sparar el.

Ett slumpartat möte 2015 med Muhammad Yunus (belönades med Nobels fredspris 2006 för sina mikrolån) fick stor betydelse för fortsättningen. Yunus, som med Grameen Bank driver socialt entreprenörskap i Bangladesh, var i Lund i affärer som gällde mobilteknik. Tord Wingren var närvarande när Yunus frågade efter tips på intressant miljöteknik i Lund.

– Wingren berättade då om vattenreningsreaktorn. Yunus blev genast intresserad av konceptet och sen ville han inte prata om annat, berättar Kenneth M Persson.

Drivs av solpanel

Bangladesh har stora problem med vattenförsörjningen. Miljontals borrade brunnar är förgiftade av arsenik som förekommer naturligt i bergrunden. Samtidigt är ytvattnet ofta förorenat på grund av olika utsläpp och vattenburna sjukdomar som kolera och diarré skördar årligen massor av liv.

Det arsenikhaltiga grundvattnet går inte att göra drickbart med UV-LED teknik, däremot är lysdioderna mycket effektiva när det gäller att rena ytvattnet.

I oktober 2015 hade lundaforskarna en prototyp klar, en box på 12 kilo som innehöll själva reaktorn plus tre olika filter som rensar bort partiklar av olika slag. Apparaten kan drivas med hjälp av en solpanel som laddar ett batteri vilket gör användning möjlig även kvällar och nätter. Solpanelen är en viktig komponent i fattiga områden med dåligt utbyggda elnät. Efter ett lyckat test av reaktorn i en by nära Dhaka beställde Grameen Bank tio boxar från Lund.

– Grameen erbjuder nu unga arbetslösa personer i Bangladesh att ta mikrolån, bli franchisetagare och att få gratis utbildning i skötsel och reparation. Därefter kan de ta med sig boxen ut till byarna och leverera rent vatten mot en låg avgift. Målet är att förstärka de lokala marknaderna istället för att ge traditionellt bistånd, förklarar Kenneth M Persson.

Även i Sverige

Den nya vattenreningstekniken är efterfrågad även i Sverige och andra länder med god tillgång på vanligt dricksvatten. Till exempel berättar vd Anders Ruland att han själv är beroende av fullständigt rent vatten efter en hjärttransplantation han gjorde för nio år sedan. Minsta förekomst av olämpliga bakterier i vattnet kan äventyra hans hälsa.

Även båtar och husbilar med vattentankar kan ha nytta av vattenrening, liksom hus där dricksvattnet hämtas från den egna brunnen. Inom sjukvården finns extra behov av säkert vatten och i simhallar och idrottshallar har man återkommande problem med legionellabakterier. De frodas lätt i det varma duschvattnet.

Kan rollen som affärsman komma i konflikt med forskargärningen?
– Rollen som affärsman är inte ny för mig, jag har tidigare jobbat som konsult för Sweco i flera år. Det kommersiella får så klart inte inkräkta på kravet på att vara ärlig och att ha respekt för kunskap i forskningen. Men egentligen finns ingen motsättning mellan de två rollerna, när man driver ett företag kan man inte leva på att bluffa, säger Kenneth M Persson.

Text Lars Edling

 

Så funkar tekniken

Vattenreningsreaktorn innehåller blå lysdioder som skickar ut UV-ljus. Det tar död på bakterier, virus och andra organismer.

UV-dioder drar mycket lite energi i förhållande till mängden avgett ljus vilket gör tekniken billig för användaren.

UV-LED-teknik är kvicksilverfri.

Den är digital vilket betyder att den startar och stannar på millisekunder.

Reaktorns energiåtgång Reaktorns energiåtgång är endast 7-10 W och kan därför drivas av små strömkällor på 12 eller 24 V.

Boxen har ett inbyggt batteri som laddas av en solpanel.

Boxen har även wi-fi för övervakning och uppgradering av tekniken.

 

Vem är du, Kenneth?

Namn: Kenneth M Persson
Ålder: 52 år.
Vuxit upp: Skivarp, Skåne
Familj: Tre barn, varav två är utflugna.
Fritidsintressen: Läsa och skriva böcker, laga mat och äta.
Yrkestitel: Professor i teknisk vatten-resurslära. Grundare och styrelseledamot av Watersprint AB.
Roligast med jobbet: Kontakterna med unga begåvade studenter och doktorander, som vill hjälpa till att göra världen bättre. De ger mig ständigt hopp om framtiden.