Vi tar rygg på Naturvetarnas ordförande Ivar de la Cruz under en dag i Almedalen. Han är där för att bygga relationer och få koll på hur arbetsmarknaden kan komma att påverkas av till exempel robotiseringen.
Det är torsdag och zenit för Almedalsveckan har passerat. Men det kryllar fortfarande av folk i de medeltida gränderna i Visby och dagen är fylld med spännande seminarier.
– Intressant och roligt att så många naturvetare är här. Det visar att naturvetenskapen har en viktig roll i samhällsdebatten.
Klockan åtta ses vi vid Teaterskeppet där Kario Future huserar. Varje dag har de spanat in i framtiden med fokus på olika teman. I dag är det "Hemmet 2030" som gäller.
– Inte så mycket nytt, men jag fastnade vid några saker som kommer att påverka arbetsmarknaden för våra medlemmar, säger Ivar de la Cruz, ordförande för Naturvetarna.
Solceller tar fart
Han pekar på att solcellerna tar rejäl fart och står för hälften av vår elproduktion. Hemmen går från att konsumera till att producera el. Jordbruket har flyttat in till stan och man odlar på höjden.
– Visionen om att kylskåp och allt annat i hemmet är uppkopplat och att en robotkok står till tjänst hemma efter jobbet är kittlande. Detsamma gäller spaningen om att drönare levererar paket och annat hem till dörren.
Den tekniska utvecklingen är ändå hyfsat lätt att förutse. Svårare är det att sia om hur människors värderingar kommer att förändras. "Vem trodde till exempel för femtio år sedan att kvinnan skulle lämna hemmet och göra karriär i arbetslivet", sa en representant från arrangören.
Ger av sin tid
Vi drar vidare på kullerstenarna, men vi kommer inte så långt när Ivar de la Cruz möter naturvetare i olika roller och företrädare för fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Han ger av sin tid till alla och får mycket tillbaka.
Nästa seminarium har ett tydligt naturvetenskapligt fokus. Det är fullsatt i trädgården där forskaren Alejandra Vasquez pratar om sina honungsbakterier som skulle kunna ersätta dagens antibiotika, som brottas med resistensproblem.
Det handlar om tretton olika arter av mjölksyrabakterier som finns i binas honungsmagar. De här stammarna är hämtade i Nepal.
– Bakterierna överlever bara en till två veckor och finns inte i den honung som man köper i affären, säger Alejandra Vascuez.
Honungsbakterier läker sår
Övertygande berättar hon om försöken på labb där multiresistenta bakterier har besegrats. Forskargruppens resultat talar sitt tydliga språk när det gäller läkning av kroniska sår hos hästar.
– Av de femton hästar som behandlades med honung med mjölksyrabakterier blev alla friska. Tidigare har antibiotika prövats utan framgång.
Ivar de la Cruz hyllar hennes forskning som visar på den nytta som naturvetare kan göra i samhället.
– Alejandra Vasques sätter också fingret på svårigheterna att få forskningsmedel, hur lovande forskningsidén än är. Om vi inte är vaksamma på det finns risken att forskning och kommersialisering hamnar utanför Sverige.
Snickrar algoritmer
På Visbys gator möter vi ett annat geni, som har fått det epitetet dokumenterat i konkurrens genom att vinna SVT:s "Genikampen". Fredrik Löfgren är där för att missionera om digitalisering och robotisering.
Han pluggar teknisk fysik på Linköpings universitet och har eget företag vid sidan om. Kändisskapet är han inte helt bekväm med, utan trivs bäst med att snickra algoritmer hemma i källaren.
– Jag känner mig inte som ett geni, jag tyckte skolan vara rätt trist och klarade inte matten, säger han ödmjukt.
I själva verket fick han inte den stimulans han behövde för att utvecklas.
– Det mesta har jag lärt mig på fritiden, vilket jag har nytta av i dag när jag leder matteklubbar för särbegåvade. Där är det roligare och mer utmanande matte i allt från kombinatorik till irrationella tal.
Robot ökar säkerheten
Han tror på idén att nivågruppera eleverna.
– Om det är okej inom idrotten borde det vara det även i skolans värld.
Redan som sjuåring började han programmera egna spel. Vid fyllda tolv år sålde han sin första hemsida.
– Jag drivs inte av pengar, utan vill göra teknik som kommer människor till nytta. Programmering borde införas i skolan så att alla lär sig att skapa sina egna appar. Låt människor bli producenter istället för konsumenter, säger han optimistiskt.
Att roboten är här för att stanna tvivlar han inte på.
– Vi människor kan inte hantera stora datamängder – "big data" – på ett sätt som en robot klarar, och den reagerar hundra miljoner gånger snabbare än människan.
Robotar i till exempel trafiken och vården menar han skulle öka säkerheten. Kliniska studier visar att Watson, tack vare dess förmåga att hantera stora mängder information, ger bättre diagnoser än människan.
Att Fredrik Löfgren snuvade Volvo på att bygga den första förarlösa bilen i Sverige är det inte så många som känner till. Utan tillstånd satte han en förarlös bil utan kaross i rullning på Västerås gator.
Jungfruresan slutade lyckligt, bortsett från att den större fordonstillverkaren blev uppretad.
Bygger relationer
Ivar de la Cruz instämmer i att vi bara har sett början på den robotrevolution vi står inför.
– Den kommer att förändra arbetsmarknaden för de flesta. För oss är det viktigt att bevaka detta för att kunna påverka arbetssituationen för våra medlemmar.
I den gassande solen dyker Kommunals nya ordförande upp i folkvimlet. Ivar de la Cruz missar inte chansen att önska honom lycka till och bygga en plattform för gott samarbete.
Så fortsätter det med nya möten och kontakter innan våra vägar skiljs åt och Naturvetarnas ordförande kastar loss och lämnar Gotland.
Ta rygg på Ivar
- 08.00: Seminarium med Kairo Future som spanar in "Hemmet 2030".
- 09.30: Möter Helene Hellströmer, förbundsdirektör för fackförbundet DIK, som Naturvetarna har gemensamma avtal med.
- 10.00: Kan honungsbakterier ersätta antibiotika? Forskaren Alejandra Vasquez berättar om lovande forskning för en stor intresserad publik.
- 11.00: Full fart hos Mattecentrum som har en egen monter. Fysikern Katarina Stensson är ledamot i styrelsen. "Att vara volontär och få andra att förstå matte är otroligt givande. Lika viktigt är att inspirera och stimulera de duktiga."
- 12.00: Lunch med vinnaren i SVT:s Genikampen. Läs mer om Fredrik Löfgren här intill.
- 13.30: Folksam LO Pension bjuder på kaffe. På köpet tar vi del av information som också är viktig för Naturvetarnas medlemmar.
- 14.00: Ledarnas förhandlingschef Anna Nilsson är bra att prata med.
- 14.30: Vi släntrar in på Oikocredits seminarium om etiska placeringar. Naturvetarna placerar 10 procent av sitt kapital där. Andreas Englund, till höger, håller i trådarna från Naturvetarnas sida.
- 15.00: På det seminariet deltar Johanna Sandahl, agronom och ordförande för Naturskyddsföreningen, vars seminarier i Almedalen har fokus på att klimatmaxa våra transporter.
- 15.30: En entusiastisk dietist berättar om mötet med folkhälsoministern Gabriel Wikström. Josefine Garpsäter och hennes kollegor övertygar honom om dietistens och kostens roll i förebyggande vård och omsorg. Sjukvård som slukar stora resurser kan lindras och behandlas med kost och fysisk aktivitet.
- 16.00: Kommunala nya ordförande Tobias Baudin presenterar sig och får lyckönskningar av Ivar de la Cruz.
Palle Liljebäck
chefredaktör