Frågor & svar
Nyheter

Anna formar nytt center i Nobels anda

Anna Sjöström Douagi, som idag är vd för Sveriges unga akademi, börjar som programchef för Nobel Center i höst. Nu brinner hon för att ta fram och utforma programinnehållet för det framtida centret.

Publicerad:

Varför ville du ha jobbet? När jag hörde om planerna för Nobel Center tyckte jag att det var en fantastisk idé. En plats för vetenskap, där idéer, kunskap och många aktörer kan samlas kring de stora frågorna i Nobels anda. Jag gillar att det blir en oberoende plattform med syfte att göra något gott för mänskligheten. För mig är det en ynnest att vara med och starta upp det.

Vad blir ditt uppdrag? Min roll blir nu att fokusera på innehållet, och vad man kan göra i huset. Jag ska börja med att vara med och ta fram och testa olika idéer för program, seminarier och aktiviteter, och att kommunicera innehållet utåt. 

Vilka är dina förhoppningar? Att det bidrar till att Nobel Center blir ett hus som lockar forskare, beslutsfattare, skolbarn och en bred allmänhet från hela världen. Att besökarna alltid får med sig ny kunskap därifrån. Att det till stor del blir ett varierat innehåll med fokus på idéer, samtid och framtid.

Så det är mer än fest och glamour? Ja, i Sverige handlar Nobel mycket om priserna och festen, men utomlands är det mer idéerna som uppmärksammas, och jag hoppas att det vi gör på Nobel Center kan bidra till att vetenskap och humanism lyfts fram mer även i Sverige och att man tycker att det är viktigt för framtiden.    

Vad har du gjort tidigare? Jag är disputerad i immunbiologi på Karolinska institutet och hamnade sedan på Vetenskapsrådet där jag arbetade med internationella frågor, och mycket med frågor om unga forskare. År 2011 startade jag Sveriges unga akademi på uppdrag av Kungliga Vetenskapsakademien. Den unga akademin är idag ett tvärvetenskap-ligt forum och forskarna gillar verkligen att arbeta över ämnesgränserna.

När börjar du på ditt nya jobb? Jag börjar på halvtid nu i oktober, och på heltid från och med november.  

Text: Hanna Astervall

Kommentarer

Kommentera