Frågor & svar
Nyheter
En storstad som Madrid slukar enorma mängder vatten.Foto: Colourbox

Fråga en naturvetare: Hur klarar storstäderna vattenförsörjningen?

Det räcker med en nederbördsfattig vinter för att det ska bli problem med grundvattnet i sydöstra Sverige och på Gotland. Hur klarar heta och torra städer som Madrid och Bagdad vattenförsörjningen?

Publicerad:

Mellanöstern, Sydeuropa och Kalifornien är exempel på regioner som upplever vattenbrist. De flesta städer är beroende av vatten från närliggende älvar eller reservoarer som transporteras i rör, eventuellt i kombination med grundvatten.

När den primära vattenförsörjningen minskar och det inte är möjligt med alternativa källor måste vattnet sparas och ransoneras. En person använder kanske 200 liter vatten om dagen: någon liter till att dricke, matlagning, toalett (10-15 liter per spolning), dusch, badkar, tvättmaskin med mer.

Nya teknologiska lösningar som sparar och reducerar vattenförbrukningen blir vanligare. Rening och recirkulering av vatten (inklusive från toaletter) förekommer i städer med vattenbrist. I en stad som Singapore är allt vatten recirkulerat och i London blir också vattnet använt igen.

Kom ihåg att det mesta av vattnet som vi konsumerar är genom maten vi äter. Mellan
2 500-3 000 liter vatten går åt i produktionen av vår dagliga diet. Kött kräver mer vatten än vegetariska alternativer. Ett kilo biff (nöt) förbrukar 1 5000 liter vatten i produktionen. När det är brist på vatten, är det derför ofta konflikt om vattnet mellan jordbruk och stora milionstäder.

Terje Östigård, docent, Nordiska Afrikainstitutet

Kommentarer

Kommentera