Frågor & svar
Nyheter

Ska jag acceptera provanställning?

Jag är erbjuden en provanställning på mitt nya jobb. Jag har jobbat några år efter examen och undrar om jag ska acceptera en provanställning. Vad innebär den anställningsformen?

Publicerad:

Syftet med en provanställning är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva den anställde på tjänsten. Utgångspunkten för en provanställning är att det ska finns en tillsvidareanställning i botten. Om arbetsgivaren är nöjd med den anställde övergår provanställning automatiskt i en tillsvidareanställning efter att prövotiden gått ut.

Under provanställningen kan arbetsgivaren avbryta anställningen utan att ange något skäl för uppsägningen. Även du som anställd har rätt att avbryta en provanställning. Villkor för provanställning finns att hitta i LAS (Lagen om anställningsskydd), där står det bland annat att en provanställning får fortgå max sex månader med möjlighet till förlängning vid till exempel sjukdom. Om arbetsgivaren har kollektivavtal kan andra villkor för provanställning finnas.

Därför är det viktigt att titta i gällande kollektivavtal för att se vilka villkor som gäller för just din provanställning.

Idag är det vanligt med provanställning, många arbetsgivare använder denna möjlighet för attsäkerställa att de får rätt person på rätt plats. Men i slutändan är det en förhandlingsfråga.

Om det är väldigt viktigt för dig att bli tillsvidareanställd direkt kan du försöka förhandla dig till det, med motiveringen att du redan är prövad i den bransch som den nya anställningen gäller. Ju mer angelägen arbetsgivaren är att anställa dig desto större chans har du att få igenom ditt önskemål. Ett alternativ kan vara att förhandla om en kortare tid för provanställning, till exempel två eller tre månader.