Frågor & svar
Nyheter

Balans i livet viktigast för unga i karriären

Balans mellan arbete och privatliv är viktigast för studenter i den framtida karriären. En trygg anställning ligger också i topp på önskelistan.

Publicerad:

– Jag vill ha trygghet och inte fastna i tillfälliga anställningar. Att kunna utvecklas och bidra till en hållbar samhällsutveckling värderar jag högt, säger Pia Swierz som också vill ha en skälig lön.
Hon är blivande geolog och läser en masterutbildning i berggrundsgeologi på Göteborgs universitet.
Anna Larsson, som tar ut sin agronomexamen i sommar, är inne på samma linje.
– Med trygghet i botten är det lättare att utvecklas i både yrkesrollen och i den organisation jag ska jobba.
För henne har lönen inte samma prioritet, mer än att den ska vara marknadsmässig.
– Det är viktigare att ha roligt och känna driv och motivation, säger Anna Larsson.

Chef är tänkbart

Biogeo-studenten på Stockholms universitet, Oskar Malmborg, lyfter den sociala tryggheten.
– För mig är det viktigt att känna mig bekväm och trivas med mina kollegor. I det ligger att kunna bolla saker och ha stöd från en coachande chef.
Inte heller för honom hamnar lön i topp på önskelistan.
– Jag har inte tänkt så mycket på lön, jag vill ha roligt och kunna utvecklas, liksom att se resultat av mitt arbete, säger Oskar Malmborg.
På frågan om valet mellan en karriär som expert eller chef går meningarna isär. Både Pia Swierz och Anna Larsson kan tänka sig att bli chefer, medan Oskar Malmborg ser en framtid som expert.
– Jag har kunskaper inom ledarskap och gruppdynamik, men först vill jag utveckla min expertroll inom ett område som jag trivs, säger Pia Swierz.
Anna Larsson har viss erfarenhet av ledarskap från andra situationer, och är van att ta ansvar, både i plugget och i föreningar. Hon vill ha en stadig grund att stå på innan hon kanske tar steget att bli chef.

Träna och hänga

Hur ser ni på balansen mellan jobb och fritid?
– Den är jätteviktig, säger Oskar Malmberg spontant. Så länge jag har tid för träning, som löpning, badminton och gym är jag nöjd. Att vistas i naturen hoppas jag kunna göra på mitt blivande arbete.
– Jag hämtar energi i naturen och i umgänge med vänner. Jag besöker gärna Delsjöarna nu på vintern, men till våren lockar havet här utanför Göteborg, säger Pia Swierz. Geologi kommer in även här, men på ett lustfyllt sätt där jag kollar in bergarter, rullstensåsar och annat.
– Jag kopplar av med träning och friluftsliv, liksom att umgås med vänner, säger Anna Larsson. Det är viktigt att kunna släppa jobbet och få tid över till annat. Även min fritid är delvis fylld med arbete, även om det är ideellt, säger Anna Larsson.

Hållbart företagande

Att kunna göra en samhällsinsats är en anledning till att hon valde att utbilda sig till agronom.
– Att hushålla med naturresurser och hållbart företagande är viktiga frågor för mig, säger Anna Larsson.
– Jag vill ta fram ny kunskap om miljö, naturvård och klimat, och sedan sprida den till allmänheten. På så sätt drar jag mitt strå till stacken för en bättre miljö, säger Oskar Malmborg.
– Drömmen vore att vara med och lösa viktiga samhällsproblem, som vattenförsörjning och sanering av förorenade områden, säger Pia Swierz.

Bästa jobbet

Vilken är din drömarbetsgivare?
– Jag inspireras av miljön här på universitetet och ser möjligheter att göra det jag vill: forska och vara lärare. Att jobba med utställningar på ett museum, gärna i kombination med forskning, skulle jag gilla, säger Oskar Malmborg.
– Att jobba på Lantmännen med hållbar produktion av livsmedel skulle vara roligt. Men jag kan lika gärna tänka mig Svenska turistföreningen och arbeta för hållbara företag i ett levande Sverige, säger agronomekonomen Anna Larsson.
– SGU, säger Pia Swierz direkt. Det är myndigheten för geologi i Sverige. Där gjorde jag min kandidatuppsats, som handlade om vattenkvalitet på Öland. Att vara politiskt sakkunnig i geologi- och miljöfrågor vore också intressant, liksom att jobba på konsultbolag.

9 i topp i den framtida karriären

1. Balans mellan arbete och privatliv
2. En trygg anställning
3. Ständiga utmaningar
4. Känsla av att bidra till företagets verksamhet
5. Internationella möjligheter
6. Känsla av att bidra till samhällsutvecklingen
7. Känsla av att arbetsgivaren bryr sig och arbetar för sin omvärld
8. En hög lön
9. Att uppnå en chefsroll

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera