Frågor & svar
Nyheter

Fråga en naturvetare: Är fryst kyckling bättre än färsk?

Just nu rapporteras om smittskyddsläkare som avråder från att äta färsk kyckling. Hur är det med fryst kyckling? Är det bättre?

Publicerad:

Anledningen till att smittskyddsläkaren avråder till att äta färsk kyckling är att antalet fall av campylobakterinfektion har ökat i Sverige de senaste åren. Orsaken till detta är enligt Livsmedelsverket en kraftig ökning av andelen färskt kycklingkött som säljs till konsument och en ökad förekomst av bakterier i den svenska produktionen.

Frysning har en viss avdödande effekt på bakterien, vilket generellt gör det säkrare att äta fryst än färsk kyckling. Det är dock viktigt att notera att den avdödande effekten är större vid långsam nedfrysning än "chock-frysning" som sannolikt används vid kommersiell produktion.

Campylobakter anses vara den vanligaste orsaken till bakteriell diarrésjukdom i västvärlden. Många fall tros bero på konsumtion av dåligt tillagat kycklingkött. Svensk kyckling har generellt lägre halter farliga bakterier än kyckling från både andra europiska länder och länder i till exempel Asien. Campylobakter är naturligt förekommande i kyckling och risken för att bakterien finns i kycklingprodukter oavsett om det är svensk eller utländsk, färsk eller fryst, är alltid överhängande.

Jag skulle inte avråda från att äta färsk kyckling, då kyckling till exempel miljömässigt är ett mycket bättre alternativ än nöt- och fläskkött. Det är dock alltid viktigt att ha god hygien vid hantering och tillagning. Alltså att tvätta händerna ofta och noga, genomsteka kycklingkött, inte använda samma kniv och skärbräda till rå kyckling som till annan mat, samt diska och rengöra kök och utrustning noga.

Klara Båth, Sektionschef Mikrobiologi och hygien, RISE, Research Institutes of Sweden

Kommentarer

Kommentera