Frågor & svar
Nyheter

Fråga en naturvetare: Behöver vi extra tillskott av vitamin D så här års?

D-vitamin behövs för att födans kalcium ska tas upp i tarmen, barn med brist på D-vitamin kan utveckla rakit, engelska sjukan, vilken kännetecknas av ett dåligt mineraliserat och krokigt skelett. Även vuxna är beroende av D-vitamin för att bibehålla ett starkt skelett.

Publicerad:

Flera andra av kroppens organ kan också påverkas av D-vitamin och senare tids studier antyder att brist på D-vitamin möjligen kan öka risken för flera tumörsjukdomar, som cancer i prostata, tjocktarm och bröst, och även öka risken för sjukdomar associerade med immunsystemet, till exempel upprepade luftvägsinfektioner och MS. Brist på D-vitamin verkar också hos äldre personer kunna försämra viss muskelfunktion.

Eftersom D-vitamin produceras i huden under inverkan av solljus minskar nivåerna av D-vitamin i blodet under vinterhalvåret och många nordbor behöver under denna period ta extra D-vitamin.

Hur vanligt D-vitaminbrist är i Sverige och hur mycket extra man behöver ta under vinterhalvåret är oklart. Livsmedelsverket rekommenderar 400IE/d (=10mikrogram) men flertalet experter på området anser att intaget bör vara minst det dubbla. Dessvärre kan man inte lagra upp D-vitamin från en sommar till nästa. D-vitaminförgiftning förekommer men är sällsynt.

Johan Malm, Professor i klinisk kemi, Lunds universitet

Kommentarer

Kommentera