Frågor & svar
Nyheter

Kan du vara dig själv på jobbet?

Världshistorien är full av betydelsefulla naturvetare. En av dessa som jag vill lyfta fram är matematikern Alan Turing från Storbritannien. Alan Turing är ett episkt exempel på vem du är, vad du gör och hur orättvist man kan behandlas av samhället.

Publicerad:

Hans insatser för att knäcka Nazitysklands kryptering var avgörande och förkortade troligen andra världskriget med ett par år. Det sorgliga med hela denna historia var att Alan Turing aldrig fick det erkännande som han rimligtvis borde ha fått när han levde. Anledningen var att han var homosexuell, vilket då var olagligt i Storbritannien då.

Att lyfta fram Alan Turing som krigshjälte var otänkbart och hans insatser gömdes undan. Dessutom blev han dömd till kemisk kastrering för sin homosexualitet och till slut gick han en tragisk död till mötes. Lyckligtvis fick Alan Turing postumt det erkännande som han förtjänade och en officiell ursäkt så sent som på julafton 2013 av drottningen Elizabeth II. Alan Turing ses också som den viktigaste grundaren av dagens informations- och datorteknologi. Ett pris är nu instiftat i hans namn för datavetenskap och anses i tyngd motsvara ett Nobelpris. 

Som facklig organisation är det självklart att stå upp för de individer som möter diskriminering på sin arbetsplats, på grund av etnicitet, sexuell läggning eller trosuppfattning. På jobbet är det en arbetsuppgift som ska utföras. Det är den som ska bedömas och inget annat. Därför deltar vi i Pride under Naturvetarna, tillsamman med andra förbund från Saco under parollen: ”Kan du vara dig själv på jobbet?”.

Pride är ett tecken på att samhället har utvecklats och blivit mer tolerant. Människor som tror på olikheter och mångfald. Och att man ska kunna vara sig själv. Min och din frihet leder till andras frihet under en gemensam syn på ömsesidig respekt, förståelse och ansvar för varandra. Alla strömningar som på olika sätt försöker styra och begränsa människors frihet och livsvillkor måste avstyras. Det sker bäst genom kunskap, tolerans och vilja.

Som naturvetare har vi ett särskilt ansvar. Naturvetenskapen är en viktig källa för att förstå människans natur, allt från fosterutveckling, hormonströmningar och hjärnans utveckling till fenotyp och genotyp. Naturvetare bidrar med kunskap och är en naturlig del av Priderörelsen.
Vi ska inte glömma bort att homosexualitet är olagligt i många länder än i dag. I Iran är det belagt med dödstraff. Kampen fortsätter.

Kommentarer

Kommentera