Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Vill du jobba längre än till 65 år?

Nu är det klart att pensionsåldern kommer att höjas, och det blir möjligt att jobba till fyllda 69 år. Hur ser du på det och vad krävs för att du ska vilja och orka jobba högre upp i åldrarna?

Publicerad:
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Sofie 80 2019-03-20

Hej Jag behöver jobba tills jag är 80 år i och med att jag nu vid 39 års ålder inte gått en riktigt jobb ännu.

Sara yousif 2018-07-31

Ja, jag trivs med jobbet

Henrik 2018-02-12

När jag var runt 60 tänkte jag att jag skulle jobba heltid till 67, men så plötsligt fick jag en kronisk cancer och allting ändrades i ett slag. Tur i oturen var att jag fick diagnosen ett år innan jag fyllde 62 år och 1 månad. Denna magiska ålder då man får fullt pensionskapital. Även en väldig ”tur” att det hände när det hände och inte när pensionsåldern höjs. Som ni förstår gillar jag höjningen inte alls. 62 år och 1 månad måste enligt min mening alltså behållas.

Anna-Tora 2018-01-08

Jag jobbade heltid tills jag var drygt 67 år. Det har gått tre år. Sedan dess har jag jobbat en till två dagar per vecka på mina egna villkor enligt överenskommelse med min gamla arbetsgivare. Om en månad är denna del också avslutad. Det tycker jag är skön, lagom och tillfredsställande. Arbetsgivaren har riggat med ny personal som jag har lämnat över till. Det känns viktigt jag som pensionär och företaget är överens om övergången och att jag blir behandlad med respekt och att mina kunskaper och erfarenheter tagits till vara. Det enda jag kan klaga på är löneutvecklingen, som varit 0% sedan jag fyllde 65. Detta har inte bara drabbat mig utan också andra kollegor när pensionen börjar planeras. En uppskattning som syn i "lönekuvertet" hade förgyllt tillvaron för mig och mina kollegor.

Christina 2017-12-18

Jag jobbar som lantbrukare, så jag kommer att jobba så länge min kropp orkar, Detta för att jag både vill och måste eftersom pensionen kommer att bli mycket låg. . Det är problematiskt att höja pensionsåldern. Dels tror jag att det kommer att bli svårt att hitta arbeten till de äldre. Befarar en arbetslöshetskarusell med varken jobb, pension, sjukpenning eller a-kassa för de äldre. Dvs man lägger ansvaret för det kraschade pensionssystmet på enskilda, som man gör med sjukpenningen, och assistansersättningen nu, Kanske man kan tillåta de som kan o vill att jobba vidare, men det kommer att slå hårt mot enskilda att tvinga människor. Pengar måste ju till, men var ska man ta dem? Ja, kanske inte från låginkomsttagare,.Var i samhället finns de spora pengarna? Jo hos näringslivstoppar, banker och skatteparadis.

Christin 2017-12-17

Kanske, men då helst på egna villkor och deltid. Inte inrutade +40h veckor med massa deadlines.

Geet 2017-12-17

med sjukdomar som gör att jag kommer att dö i förtid så hade det varit trevligt att kanske få möjlighet att gå i pension vid 61. fast jag trivs på jobbet så det blir nog bra ändå :-)

Sofie Nylander 2017-12-16

Jag vill absolut inte arbeta längre än till 65 år. Pensionsåldern borde vara flexibel mellan 63 och 67 år. Höj den s k garantipensionen till 15000kr/månad fr o m 63 år!

Mie Meiner 2017-12-15

Nej. Jag känner inte att jag kommer att orka både en lång pendling och heltidsarbete så länge. Eftersom det är få som är helt friska så långt upp i åldern blir det svårt att även få in alla läkarbesök utan att det påverkar jobbet. Det blir också dyrare för arbetsgivarna att ha äldre som anställda då de ofta inte orkar prestera lika bra som yngre, och det ger få möjligheter till arbetsplatsbyte när man kommit upp lite i åldern. Så nej tack, ingen tvingande höjning av pensionsåldern, men ökade möjligheter för dem som vill välja att jobba tills de stupar på sitt arbete.

Henrik 2017-12-15

Nej, arbetslivet är redan långt nog. Plugga till man är 25 sedan jobba till 65 års ålder. Varför eftersträva att få jobba till man trillar av pinn? Nog måste det finnas annat i livet också.

Catarina 2017-12-15

Nej, jag vill inte jobba ens till 65. Se till att släppa in ungdomar och nyanlända på arbetsmarknaden istället för att tvinga äldre kvar. I min omgivning är det få som vill jobba längre än 65, däremot många som vill sluta före 65.

Birgitta 2017-12-15

Absolut inte! Har redan arbetat 41 år med 7 kvar. Vill göra annat än enbart arbeta i livet. Låt de yngre få arbete istället. Bara för att vi blir äldre innebär detta inte per automatik att vi är arbetsdugliga, har vilja ork eller hälsa för att arbeta. Inte heller tror jag att arbetsgivaren vill ha trötta pensionärer utan motivation i sitt företag. Givetvis finns undantag och vilja att arbeta längre. Men jag vill annat. Hade jag råd skulle jag sluta redan nu, hur kul mitt arbete än är. Sista ordet är nog inte sagt heller i denna fråga. Kanske skulle pensionen baseras på arbetsår istället för inkomst?

Jenny Löwerot 2017-12-15

Som åttiotalist utgår jag ifrån att jag måste arbeta upp i hög ålder och jag tycker det är bra att pensionsåldern höjts. Min mamma ville arbeta längre men tvingades i pension av arbetslöshet. Det är inte rimligt att vi lever i 80 år men bara arbetar i 40 ut av dem. Någon får alltid betala priset. Pensionen ska vara till för att man ska kunna ta det lite lugnt på ålderns höst, inte för att leva loppan i 10-20 år. Min pappa är pensionerad akademiker och åker på 1-2 utlandsresor per år.

Stefan, 62 2017-12-15

JA!!

Maria Svedestig 2017-12-15

Varför inte slopa begreppet pensionsålder och införa pensionstid? Den skulle vara valfri från 55+( eller tidigare). Valfritt att jobba länge om man är frisk och presterar efter de krav som ställs. Vill man jobba till 77 ska det vara OK efter de förutsättningarna. Sedan får man rätta mun efter matsäck ekonomiskt.

Besima Grgic 2017-12-15

Jag trivs med jobbet . Jag hoppas på att orka jobba till 65 år, 8 år till. För att jobba längre krävs en frisk och stark kropp. Det ska finnas möjligheten till alla att välja utifrån sina ägna förutsättningar att gå även tidigare. Man ska kunna välja från 61 års åldern och har råd för detta. Ekonomi ska inte tvinga en att gå till jobbet tills denne hamna på Fonus .... Kristina Odén 2017-12-14 Jag trivs med jobbet , men siktar på att orka till 65 år. För att jobba längre krävs en frisk och stark kropp, vilket jag tyvärr inte har. F ö finns mer i livet än arbete...

Yngve 2017-12-15

Nä, jag vill inte jobba men jag måste för att få ihop till pensionen.

BoFolke 2017-12-15

Att förlänga LAS till 69 kommer att ytterligare försvåra för oss i 60 års åldern att få nya jobb. Efter några år som arbetssökande från och till så är det min erfarenhet att arbetsgivarna ej vill fast-anställa äldre pga dagens LAS-regler. Den som sitter på ett fast arbete kan nog gärna tänka sig att hålla på till 69. Men det känns lite tungt om jag förväntas hoppa runt mellan korttidsanställningar och timvikariat 10 år till. Det är ett stort misstag att också höja åldern för LAS. En arbetsgivare måste kunna få avsluta anställningen för en 65-åring om det inte finns ett ömsesidigt intresse av att personen arbetar kvar. Det borde också vara enklare att minska ner sin arbetstid de sista yrkesverksamma åren utan alltför stora ekonomiska uppoffringar.

Elisabeth 2017-12-15

Nej verkligen inte, i min omgivning samt släkt är det många som går bort vid 62-63 kvinnor som män, arbetare som tjänstemän, jag vill kunna njuta o vara frisk efter min pensionering

Mats Brännström 2017-12-15

Ja gärna fortsätta jobba, men inte heltid. Kanske halvtid eller två dagar i veckan för att sedan gå ned till en dag. Med nuvarande regler betalar man mycket lägre skatt och arbetsgivaren betalar lägre eller ingen arbetsgivaravgift.

Per-Olof Kättström 2017-12-15

När barnen var små, räckte inte tiden till allt jag ville göra. Jobbet och familjen tog all tid. Så jag bestämde mig att pensionera mig tidigast möjligt, för att få tid med annat i livet. Nu är jag 63 och barnen är stora. Jag hinner allt, trots heltidsarbete. Jag är frisk och trivs, vill arbeta så länge jag orkar. Behöver pengar för mina nöjen. Pensionen är ju lägre än lönen. Tyvärr är jag för gammal för 69-års-reformen.

Amanda Eriksson 2017-12-15

Verkligen inte! Bara för att mitt jobb inte är fysiskt tungt betyder inte att det inte är slitsamt. Stress och tusen intryck i minuten ger ett enormt slitage både på hjärnan och resten av kroppen. Medellivslängden må vara högre idag än den var för 50 år sedan, men det är inte nödvändigtvis friska år och jag vill ha chansen att göra annat med mitt liv än att yrkesarbeta.

Anki 2017-12-15

Nej, min man är tio år äldre än jag och vi har två funktionshindrade söner. Jag hade hoppats få gå vid 61...

Kerstin E 2017-12-15

Frågan är också om någon vill ha oss efter 65, vill inte vara arbetslös till 69. Jag tror f.ö inte att vi blir äldre, medelåldern blir högre men det beror f.f.a. av att folk överlever i unga år mer nu än förr, vi borde få statistik på hur gamla folk som uppnått 65 blir nu jmf med förr.

Ingrid 2017-12-15

är ju ett tag kvar dit, men idag svarar jag Nej på den frågan. Tycker att det är viktigt att man kan ha en valfrihet själv från 60-61 år. Det är en högst individuell fråga där alla har olika förutsättningar. Beroende av inkomst, ork och intresse spelar in.

Marie LC 2017-12-15

Det beror på vilka arbetsuppgifter jag får...och hur mitt liv ser ut för övrigt- inte heltid och inte fram t 69! Är snart 62 och är lite trött redan...

Jöran Petersson 2017-12-15

Ja, än så länge tycker jag att mitt jobb är fantastiskt och flera kollegor tycker likadant..

Henrik 2017-12-14

Nej, arbetslivet är redan långt nog. Plugga till man är 25 sedan jobba till 65 års ålder. Varför eftersträva att få jobba till man trillar av pinn? Nog måste det finnas annat i livet också.

Domitille Niyitegeka 2017-12-14

Absolut! Jag tycker att det är en mycket bra sak för dem som fortfarande är starka och friska. Och det kan vara fördelaktigt för dem som har arbetat mindre under ung- och medelålder, särskilt utlänningar som har varit etablerade i Sverige och som har haft en lång arbetslöshetsperiod på grund av deras etablering på arbetsmarknadsprogram. Det är också ekonomiskt för samhället. Annars måste jag oroa mig om jag gör lite projektion i framtiden. Jag förklarar mig lite: Det finns många utlänningar etablerade i Sverige över 26 år med utländsk examen. Genom okunnighet om utbildningssystem och dålig tolkning / utvärdering av kunskaper i det svenska språket av arbetsgivare hos nya svenska tvekar arbetsgivare att anställa dem. Dessa människor är förklädda arbetslösa eller helt arbetslösa. Vi står inför ett åldrande samhälle. Nationella ekonomiska reserver minskar med tiden. Den svenska kronor blir alltid svagare än andra referensvalutor (till exempel US-dollarn och euron). Så om arbetsmarknadspolitiken inte förändras så att någon i god hälsa och med styrka att arbeta deltar i det nationella ekonomiska livet tror jag att om 15 år kommer att bli ett allvarligt problem att sköta ett stort antal av äldre människor. Jag skulle säga en särskild grupp; stressade äldre människor!

Anna Geidne, 46 2017-12-14

Äntligen!!! Vet inte om man ska våga tro på det...det är en samhällsekonomisk katastrof att så många fullt friska och arbetsföra människor idag tillåts gå från 100 till 0% och "njuter av livet" för att vi får en ökad livslängd och blir friskare. Pensionen är inte en belöning, utan en sänkning av samhällets krav på att bidra. "Belöning för hårt jobb" ska fördelas under *hela* livet, inte delas ut till dem som har förmånen att få vara friska nog (inte vara utarbetade...) att förverkliga drömmar strax innan livets slutskede. Givetvis finns också många som av olika skäl inte orkar jobba fullt ut ens till 64, men låt oss då istället ge stöd och möjligheter för dem på annat sätt än att ge full pension (till alla). Gå ner i tid eller rätt till förändrade arbetsuppgifter är ett utmärkt alternativ, det kommer jag själv att vilja om det är möjligt. Man bör också minnas att vi alla vill behövas, och alla har heller inte möjlighet och motivation att fylla sin tid med något meningsfullt! Det kan gå snabbt att vänja sig vid livet i soffan och få svårt att ta sig för saker. Men, ett litet orosmoln ser jag, med färre pigga pensionärer kan man fundera över om samhället kommer att fungera...hur ska det gå med föreningslivet som redan idag har svårt att hitta frivilliga till fortroendeuppdrag!? För att inte tala om alla barnbarn...kanske kan vi öka på både semesterdagar och antalet föräldradagar en gnutta istället?!

Aida 2017-12-14

Nej, även om jag hittills har jobbat med passion och förhoppningsvis kommer att göra det länge till så innebär heltidsarbete ett ganska ensidigt liv, tyvärr...

Janne 2017-12-14

Vill inte jobba längre än 65 och vill ha friheten att kunna gå vid 61 som det ser ut nu. Man kan ju också ändra sig när man närmar sig 61, trappa ner kanske med halvtidsjobb ett tag!

Anna W 2017-12-14

Nej, finns mer än arbete i livet...

Tobias Engström 2017-12-14

Min pappa gick bort nyliga, han blev bara 62 år.. Det har fått mig funderar lite om det verkligen är värt att jobbar heltid fram till pension..

Aram Hussen 2017-12-14

Ja, det vill jag gärna. Jobbet ger meningen till vårt liv.

Håkan 2017-12-14

Nej inte genom tvång som höjd pensionsålder. Vill ha pension som basinkomst & sedan jobba med min passion.

Ola 2017-12-14

Ja , det är klart. Vad ska man göra annars? Sitta hemma och stirra in i väggen för att några politiker förbjuder mig att jobba? Jag kommer troligen att vilja jobba tills jag är 70. Naturligtvis på rätt sorts jobb där jag använder hjärnan och inte musklerna.

Dick Stenmark 2017-12-14

Ja. Man orkar inte spela Bingolotto hela dagarna och om man ska ha råd att göra nåt roligt så behöver pensionen drygas ut. Jag satsar på deltidjobb så får man det bästa av två världar.

Cissi 2017-12-14

Galet att de vill att man ska jobba längre... I många länder är det fortfarande vanligt att man går vid 55 år. Redan efter 50 är det många som känner att de inte har samma energi och kan hålla samma tempo. Jag går hellre vid 60 och tvingas leva på 12 000 kr i månaden än jobbar kvar till 70 år.

Lotta Svensson 2017-12-14

Nej, generellt sett inte. Skulle jag jobba efter 65 så skulle det vara självvalt och inte för att jag är tvungen ekonomiskt sett. Finns ju mer saker att uppleva medan man är frisk än bara arbete.

Albert 2017-12-14

Nej jag hoppas att jag inte behöver jobba en dag efter 65. Och hur det ska går för alla kroppsarbetare som ofta är slut vid 60 vill jag inte tänka på. Beslutet om höjd pensions ålder vittnar om en verklighets frånvändhet och fantasilöshet hos våra politiker som skrämmer mig lite. I framtiden kommer det finnas fler människor än jobb, det är bara så. Ska ungdomar gå arbetslösa och mata duvorna medan 65+ tar rollatorn till jobbet?

Ruxandra 2017-12-14

Nej, tack! Kanske vi borde gå tidigare så att ungarna kan få arbetsplatser... Och man måste hinna göra annat innan man dör.

Jörg Brunet 2017-12-14

Nej, jag går gärna i pension innan jag fyller 65. Vill resa i Europa och odla min trädgård. Hinner tyvärr inte nu, då min tjänst kräver mycket obetald övertid.

ÅF 2017-12-14

Absolut inte. Jag arbetar som lärare i grundskolan.

Peter 2017-12-14

Jag ville jobba längre förut, men otydlig organisation och ledning och ett hopplöst kontorslandskap gör att jag har ändrat mig och i stället slutar före 65, hellre än att gå in i väggen. Jag vill leva som pensionär inte bara finnas till.

Lina Berglöf 2017-12-14

Ja, men med rätt saker, i rimlig omfattning, och som passar både min kropp och själ. "Arbete" kan vara någonting helt annat om några år; det är också en välsignelse att med stigande ålder kunna få ändra uppfattning om vad som får en att ticka och gå...

Marie Kristoffersson 2017-12-14

Gärna jobba men inte som heltidsanställd med reglerad arbetstid!

Oddvar Fiskesjö 2017-12-14

Nej, man vill väl göra annat här i livet än att lönearbeta? Och som andra skriver, medan man orkar och är frisk. Jag hade velat gå tidigare än 65. Jobbet tar så mycket energi även från fritiden.

Mian 2017-12-14

Nej! Jag har så himla mycket annat jag vill hinna/orka göra i livet. Hade tänkt att gå vid 61...

Sylvia Hallberg 2017-12-14

Nej flera personer i min omgivning dog innan de fyllde 70. Jag vill ha några år när jag kan njuta av min pension.

Lars B 2017-12-14

Ja

Gabriella Ggr 2017-12-14

Nej, man ska kunna välja från 61 års åldern .

Kristina Odén 2017-12-14

Jag trivs med jobbet , men siktar på att orka till 65 år. För att jobba längre krävs en frisk och stark kropp, vilket jag tyvärr inte har. F ö finns mer i livet än arbete...

Ann Danielsson 2017-12-14

Nej, mina föräldrar dog strax efter pension och jag hoppas på några år med fri tid.

Monica Mahmood 2017-12-14

Nej. Jag vill vara fri att råda över min tid att göra annat. Kanske socialt obetalt arbete?

Cristina Ciornei Karlsson 2017-12-14

Nej, arbetslivet är lång . Pensionsåldern för kvinnor borde sänkas Istället.
Kommentera