Intresset för naturen har gjort honom lycklig i arbetslivet – utan att han har planerat sin karriär. För kollegorna är Mats Nordins biologiska kunnande ovärderligt.
När han tröttnade på fabriksjobbet visste han inte vad han ville göra. Först tänkte han plugga nationalekonomi men i slutändan följde han intresset för naturen och började läsa biogeovetenskap på Stockholms universitet.
Sedan 25 år tillbaka arbetar Mats Nordin som handläggare vid naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Stockholm. Den viktigaste uppgiften är att värna om naturen i samhällsplaneringen. Han ger förslag och synpunkter på hur nya vägar och byggen kan genomföras, för att minimera skadorna på djur- och växtliv.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Att hjälpa andra att hitta bra lösningar som både gör naturvårdsnytta och gynnar människor. Inte bara säga ”det här är dumt”, utan tänka: hur kan det bli bra för alla? Det är väldigt kul att få samarbeta med så många olika professioner också. Här finns alla sorters akademiker.
Varför frågar kollegorna dig så mycket tror du?
– Jag är intresserad av detaljer och fördjupning, framförallt inom biologi. Det är kul att hjälpa kollegorna också. Jag tror att jag kan framställa saker på ett trovärdigt sätt när någon frågar mig om något.
Ibland skojar jag och säger att min yrkesuppgift är att vara en gammal farbror: jag sitter här och berättar om hur det var förr, säger han och skrattar.
Har du alltid rätt?
– Nä, såklart inte. Jag vet ju att jag inte är forskare och forskning är något helt annat, men i en myndighet måste man fatta beslut oavsett om det finns forskning eller inte. Då är det bra att kunna motivera och förklara på ett bra sätt. Det är något som akademiska naturvetare inte alltid vet, tror jag. Att man är tvungen att fatta beslut trots att det många gånger inte är evidensbaserat.
På Länsstyrelsen har han haft många olika roller inom naturvård, men alltid blivit kvar på myndigheten.
– Jag är väl inte så mycket för att röra på mig, det här är ju en väldigt bra arbetsplats. Det bästa är att det finns så många olika personer att samarbeta med och fråga om saker.
Mer om Mats Nordin
- Fritidsintressen: Soffan är fin. Jag intalar mig att det är viktigt med återhämtning, för ibland tycker jag att jag är lat. Annars är det friluftsliv och naturen som gäller.
- Bor: på Södermalm i Stockholm
- Familj: Två tonårsbarn
- Husdjur: Klappar gärna andras.
- Tävlar: Varje år tävlar jag med min kollega om vem som kan se flest fågelarter i innerstan.
Tips till nyexaminerade naturvetare:
- Stressa inte. Det är mycket slump i livet. Jag själv har tagit ganska lite initiativ. Det är utifrån mitt intresse som jag har hamnat här.
- Du måste inte vara en karriärmänniska för att lyckas. Jag är verkligen inte det men är jättenöjd med hur mitt arbetsliv har blivit ändå.
- Det kan bli bra även utan en medveten plan. Jag själv hade ingen utan följde intresset.
- Låt dina intressen växa fram, fördjupa dig i något du tycker är intressant.
Vad är bra med att vara med i Naturvetarna?
– Det är mycket en solidaritetsfråga för mig. Att andra som behöver hjälp kan få det av organisationen, det måste inte vara just jag. Själv har jag inte behövt det än men det kan mycket väl komma en sådan situation.
Kollegans motivering till Månadens Naturvetare (kortad)
”Ibland kallar vi på skoj Mats för ”Matsipedia”, fast det tycker han är lite pinsamt så det borde jag kanske inte skriva egentligen. Han har ett fantastiskt biologiskt kunnande, både brett och mycket detaljerat. När helst vi behöver hjälp med biologisk sakkunskap, som vi inte besitter själva, så går vi till Mats. Då möter han oss med ett gott humör. Han har dessutom förmågan att göra välgrundade avvägningar mellan olika intressen.” /Åsa Lagerlöf, Enheten för naturvård, Länsstyrelsen
Text: Mårten Göthlin