Frågor & svar
Nyheter

Naturvetarnas företagsrådgivning: Mikaels skogsteknik

Mikael Öhman, jägmästare, bor i Vålånger vid Höga kusten. Hans företagsidé är att föreläsa om drönare och erbjuder tekniktjänster i databaserade lösningar för skogsbruket. Marknadsföring, design och naturvårdsbränning ingår också i portföljen, liksom förvaltning av den egna skogen.

Publicerad:

Företagsform:

Enskild firma. Planerar att byta till aktiebolag.
Naturvetarna kommenterar: Det är en smaksak. Jag tycker att ett aktiebolag är bättre om man satsar helhjärtat. Bra att börja med enskild firma för att känna på det.

Marknadsföring:

Har en hemsida: www.mikaelskogsteknik.se Där har han samlat en del pressklipp om den mediala uppmärksamhet han fick i samband med sin forskningen om drönare på SLU. Han hoppas att det goda ryktet ska ge nya uppdrag, liksom när han är ute och föreläser.
Naturvetarna kommenterar: Jättebra hemsida som dessutom är mobilanpassad. Lätt att navigera på och snygg. Bra med information och bra att du fått med tidigare uppdrag och vad du arbetat med. Det ger förtroende för dina uppdragsgivare. Nästa steg är att kanske även göra den på engelska?

Administration:

Lägger ut det mesta av ekonomin, bokföring och annat på extern revisor. Det gör att han kan fokusera på det han är bra på och tycker är roligt.
Naturvetarna kommenterar: Rätt person på rätt plats! Bra att fokusera på det man är bra på.

Kompetensutveckling:

Som teknikutvecklare håller han sig ständigt uppdaterad genom att läsa och hänga med i utvecklingen. Däremot går han sällan på kurs.
Naturvetarna kommenterar: Här är det mindre bra. Många uppdragsgivare vill gärna se att man är up-to- date och då räcker det inte att man läser själv på nätet. Försök att hitta nätverk eller andra sätt som är gratis om du inte vill lägga pengar på kurser. Universitetskurser kan man läsa på distans och är gratis!

Semester:

Det hade jag senast för några år sedan. Har vare sig tid eller möjlighet att ta semester. Kanske dottern Albertina 8 månader, kan ändra på den saken.
Naturvetarna kommenterar: Semester är väldigt viktigt för alla. Man måste orka ta hand om sitt företag och viktigt att ta ett break och reflektera över sitt arbete! Många goda idéer föds oftast när man har en viss distans till sitt arbete.

Pension:

Lägger undan och sparar i pensionsfonder.
Naturvetarna kommenterar: Ta gärna hjälp av PTK:s rådgivningstjänst. Se över pensionen då och då så att man inte sparar av slentrian.

A-kassa och inkomstförsäkring:

Är med i a-kassan och omfattas av inkomstförsäkringen som medlem i Naturvetarna.
Naturvetarna kommenterar: Båda tillsammans ger ett bra skydd.

Arvode:

Brukar ligga på runt 600 kronor per timme. Har sett att konkurrenterna tar ut ett betydligt högre arvode, så jag räknar med att kunna höja mitt.Naturvetarna kommenterar: Gör en ordentlig analys av branschen. 600 kr låter lite och det är svårare att höja än att sänka priset. Så innan du
höjer var säker på din sak.

Omsättning:

Måste öka för att företaget ska gå runt. företaget är inte helt i gång ännu, tyvärr.
Naturvetarna kommenterar: Hur har du tänkt öka och har du en affärsplan? Börja med att lägga upp en plan. En möjlighet kan vara att köpa listor över privata skogsägare som du kan kontakta. Kanske det finns bidrag att söka som gör det lättare för dig att utveckla ditt företag.

Försäkringar:

Har en speciallösning med ett företagspaket, anpassat för mitt företag.
Naturvetarna kommenterar: Även här rekommenderar jag att man går igenom lösningarna då och då. Man kan även få bättre villkor om man går till flera aktörer!

Kommentarer

Kommentera