Frågor & svar
Nyheter
Foto: Lars-Erik Liljebäck

Robotar är med och skapar världens framtid

Vi har bara sett början på digitaliseringen. På Naturvetarnas alkoholfria mingel i Almedalen möttes robotutvecklaren Fredrik Löfgren och Naturvetarnas nya förbundsdirektör Per Klingbjer i ett spännande samtal.

Publicerad:

Jobb försvinner och nya tillkommer när robotar och artificiell intelligens slår igenom på allvar. Fredrik Löfgren menar att vi kommer att slippa göra tråkiga saker som att hänga tvätt och gå ut med hunden.

– Vi får mer tid att ägna oss åt roliga saker, som min för min del handlar om att utveckla robotar och smarta digitala lösningar.

Han ser en framtid där distansarbetet tar ett steg till och att man via en robotkropp kan delta på möten på andra sidan jordklotet.

– Vi får större frihet och kommer att kunna jobba mer flexibelt, men kanske också med mindre trygghet, sa Fredrik Löfgren.

Säljer kompetens

Här ser Per Klingbjer en utmaning för Naturvetarna att precis som i dag kunna erbjuda attraktiva och framåtsyftande trygghetspaket som skapar möjlighet för egen utveckling och framgång. Det behövs när naturvetare på en öppen marknad säljer sin kompetens till högsta pris.

– Vi behöver utveckla kollektivavtalen så att de fångar upp naturvetare som jobbar i olika former av anställningar och uppdrag. Vår roll är att stärka naturvetare på arbetsmarknaden.

Han målar upp en bild av en blixtsnabb kommunikation med enorma datamängder, där man bygger in kognitiva funktioner i datorer, som bland annat kommer till nytta i sjukvården.

– Det är en tidsfråga innan de djurlösa djurförsöken är här. Vid sidan av etiska vinster kommer det att gå snabbare att få ut läkemedel på marknaden. Modeller med fria och öppna data kommer att kopplas ihop för att bättre än i dag kunna mäta tillståndet på jorden på väg mot det hållbara samhället.

Samspel med robotar

Båda är överens om att det är naturvetare som leder den här utvecklingen framåt.

– Algoritmerna gör jobbet, men det är vi som designar dem. Jag tror på samspel mellan robotar och människa inom till exempel sjukvården. Roboten gipsar och opererar, men läkaren behövs för att känna och ha en dialog med patienten, och även för att analysera bilder, sa Fredrik Löfgren.

Vad gör ni själva när robotar tar över era jobb?

– Som Rembrandt brann för konsten har jag passion för robotar, så det kommer jag att ägna mig åt, sa Fredrik Löfgren.

– Facken kommer att behövas även i framtiden. Det mänskliga mötet är viktigt, så jag kommer inte att dra mig tillbaka, sa Per Klingbjer optimistiskt.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera