Frågor & svar
Nyheter

Tjänstepensionen ger Eva ett extra tillskott i kassan

Eva Mezey har haft ett omväxlande arbetsliv med olika anställningar och ett ständigt lärande. Nu är hon nybliven pensionär och får varje månad ungefär tusen kronor från sin tjänstepension.

Publicerad:

När astronomen och läraren Eva Mezey ansökte om pension vid 65 års ålder dök det upp ett nytt jobb som mattelärare i Malmö och hon fortsatte att jobba i två år till.

– Efter det har jag vikarierat lite, jobbat med stödundervisning och undervisat en grupp nyanlända. Men i somras bestämde jag mig för att sluta och först nu känner jag att jag är ledig på riktigt.

Hon började sitt yrkesliv på Astronomiska institutionen i Lund i många år, först med utbildningsbidrag, sedan på assistenttjänster och till sist på en fast anställning som föreståndare för planetariet.

Matte och fysik

I början av 2000-talet utbildade hon sig för att bli behörig lärare, tog lärarexamen och arbetade sedan som gymnasielärare i matte och fysik på flera olika skolor.

– Det roligaste med att undervisa är mötet med människorna. Att hjälpa och uppmuntra och kunna väcka intresse för ämnet eller att få någon att tro på sig själv.

Efter ett arbetsliv där hon haft många olika anställningar och arbetsgivare får hon ungefär tusen kronor från sin tjänstepension.

– Min tjänstepension är ganska låg, eftersom jag i stort sett inte har varit fast anställd förrän de sista sju åren. Och det är rörigt eftersom jag haft så mycket projektanställningar.

Hålla koll

Hon råder andra att ta reda på om man har tjänstepension från sin arbetsgivare och att själv hålla koll om man haft många olika anställningar och arbetsgivare.

– Vissa arbetsgivare är bra på att informera om vad som gäller, medan vissa inte gör det alls. Om man har jobbat kortare tid någonstans måste man fråga själv vad som gäller.

Hon tillägger att hon tycker att tjänstepensionen är en bra förmån och att hon har haft nytta och glädje av att vara med i ett bra fackförbund.

Renoveringar

Eva Mezey är ingen sysslolös pensionär. Hon är till exempel sekreterare i styrelsen för en stor bostadsrättsförening och går därför kurser i förvaltning.
– Eftersom jag är den enda som är ledig på dagtid har jag också mycket möten som rör till exempel renoveringar av föreningens stora hus. Uppdraget i föreningen innebär att jag fortsätter att lära mig nya saker, vilket jag tycker är trevligt.

Eva Mezeys tip:

  • när pensionen närmar sig: Skaffa dig tidigt en uppfattning om vilken pension du har att ta ut och när, så att du kan gå i pension i lugn och ro.
  • mitt i karriären: kolla att du får en tjänstepension och håll reda på varifrån den kommer. Framför allt om du växlar mellan olika anställningar och arbetsgivare.

Om tjänstepension

Genom ditt kollektivavtal får du tjänstepension/avtalspension. Den ser lite olika ut på olika sektorer.

Du som är yngre har premiebestämd pension som innebär att arbetsgivaren betalar in en premie, en viss procent av din lön. Pengarna placeras i fonder eller försäkringar, vars storlek avgörs av hur fonderna går.

Äldre har som regel en förmånsbestämd pension som innebär att arbetsgivaren garanterar dig en pension som motsvarar en viss procent av din slutlön när du går i pension.

Vad är tjänstpensionen värd?

Ju mer du tjänar desto mer betyder tjänstepensionen för din sammanlagda pension. På bilden ser du hur mycket arbetsgivaren betalar in till tjänstepension varje månad. Dessa tre exempel bygger på att personerna är privatanställda och att det finns kollektivavtal.

Räkneexemplet är hämtat från www.knegdeg.se/pension som ger en snabb överblick för den som arbetar inom privat sektor.

www.minpension.se kan du logga in och se hela din egen intjänade pension.

Kommentarer

Kommentera