Frågor & svar
Nyheter

Våga ta steget och bli chef

Jag har haft förmånen att vara chef ett antal gånger under min yrkeskarriär. Nu är jag inne på sista vändan som tillförordnad förbundsdirektör för Naturvetarna innan pensionen väntar.

Publicerad:

En riktigt bra chef, en chef som ger dig förtroende och låter dig pröva vingarna är guld värd. Jag har en gång i tiden haft en sådan chef. Han hade förmågan att inspirera och uppmuntra,. Jag fick senare chansen att efterträda honom. Det här var under 1990-talet och på ett av de förbund, Agrifack, som bildade Naturvetarna. Jag kommer än idag ihåg hur roligt det var att gå till jobbet under den tiden.

En bra chef kan tillsammans med kompetenta medarbetare öka utväxlingen och göra underverk. Ledarskapet blir alltmer en konkurrensfaktor när det gäller att rekrytera goda medarbetare. Vem vill inte arbeta med en chef som är känd för ett positivt ledarskap?

I dagens alltmer komplicerade arbetsliv och höga krav från medarbetarna blir ledarskapet allt viktigare. Man pratar om det utvecklande ledarskapet som kännetecknas av att ledaren uppträder som föredöme och lyfter upp frågor om moral och etik, samt agerar utifrån en synliggjord värdegrund.

En utvecklande ledare har också förmågan att kommunicera en vision och staka ut en gemensam färdriktning. I det ligger att inspirera och motivera för att skapa delaktighet och kreativitet. Lika viktigt är att visa personlig omtanke som handlar om att stötta och coacha, men också att våga ifrågasätta, till nytta för både individen och för organisationen.

Funderar du själv på en chefskarriär, eller om du redan är chef, passa på att besöka vår webb och ta del av all matnyttig information som finns på chefssidorna. Vår styrka är att vi kan arbetsmarknaden för naturvetare som är chefer, liksom de karriärvägar som erbjuds.

För naturvetare hägrar ofta en expertkarriär lika mycket som en chefs-karriär. Men tveka inte om du får chansen och känner lusten att prova på ett chefsjobb. Kanske du hamnar helt rätt, eller känner att detta var inget för mig. En sådan insikt är inget misslyckande. Vågar man aldrig så vet man ju aldrig hur det hade blivit.

Vilket råd kan jag ge efter tjugo års erfarenhet av att vara chef? Det kan verka banalt, men att hålla sig i god fysisk form tycker jag underlättar oerhört – det finns inget bättre sätt att lösa svåra problem än att ta en löprunda i skogen eller delta i ett hårt pass på gymmet. Nu är det också vetenskapligt bevisat att förmågan att lösa problem förbättras av träning.

Text: Ulf Bergius

Kommentarer

Kommentera