Frågor & svar
Nyheter

Årets dietist gör måltiden aptitlig och hållbar

Maten är en del av måltiden, men lika viktigt är sällskapet, samtalet och rummet, menar Cecilia Svanberg. I Växjö kommun har hon fått med omsorgspersonalen på noterna.

Publicerad:

– Roligt och överraskande. Jag visste inget när jag kom hit till kongressen, säger Årets dietist Cecilia Svanberg spontant.
Hon jobbar med att utveckla måltiden som en helhet, där maten är en del.
– Maten och dess innehåll av näring håller redan en hög nivå. Lika viktigt för att få äldre och personer med funktionsnedsättning att äta mer hälsosamt är att skapa en trivsam miljö med goda samtal.

En del i omsorgen

Tack vare sitt engagemang har hon fått med personalen i Växjö kommun att omfamna måltiden, som nu är en del i omsorgen.
– Jag jobbar genom personalen och träffar inte vårdtagarna själv.
Hon förklarar att det ofta handlar om att få äldre att äta över huvud taget. Många har dålig aptit, vilket gör att undernäring förekommer.
– Ett av målen är just att minska undernäringen. Vi dokumenterar hur måltiden fungerar och jämför med önskebilden. Det glappet försöker vi få bort.

Inrutad vardag

Vad tycker de äldre?
– De upplever förbättringar utan att maten har ändrats. Många vill ha information och dialog om maten och boendet. På så sätt får de chans att påverka.
Det går att ändra ohälsosamma matvanor. Inom omsorgen för funktionsnedsättning ser behoven annorlunda ut, och vissa omsorgstagare kan ha fetma och lida av undernäring samtidigt.
– Många behöver tydliga strukturer och en inrutad vardag. Mer grönsaker och mindre halvfabrikat, liksom mindre portioner ger hållbara resultat, säger Årets dietist som menar att årets dietistkongressen var den bästa någonsin.

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera