Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Borde jag skaffa en mentor?

En kompis pratar om att ordna en mentor under studietiden. Vilken nytta kan jag ha av en mentor?

Publicerad:

En mentor kan du ha stor nytta av under studietiden, men också senare i arbetslivet. Du får koll på arbetsmarknaden och vilka krav som ställs i arbetslivet. Att kunna bolla och diskutera idéer med en mer erfaren person är alltid värdefullt och du kan få tillgång till nätverk som du annars inte hade fått. Kanske du också kan få vägledning om vilka kurser du ska läsa. 

Ställ gärna frågan till dig själv om vilka mål och behov du har. Det kan påverka val av mentor. Mentorn behöver varken vara äldre eller ha en högt uppsatt position, utan kan lika gärna vara någon med bara ett par års arbetslivserfarenhet. Tänk inte bara näringsliv, det kan också vara en professor, en ung forskare eller en doktorand.

Allt nätverkande bygger på att man är generös och delar med sig, vilket gäller för både adepten och mentorn. Välj en person som du känner tillit för och som du kan vara öppen med. Mentorn ska vara intresserad av dig, vilja lyssna på dina funderingar och ställa frågor som hjälper just dig framåt.

Att du har erfarenhet av mentorskap under studietiden kan vara meriterande när du söker jobb. Idag blir det allt vanligare att unga nyutexaminerade personer blir mentorer åt äldre medarbetare.

Vill du ha hjälp att ställa de rätta frågorna till dig själv? Välkommen att boka in ett karriärsamtal med en av våra karriärrådgivare - vi kan ge dig verktygen att komma framåt.

Kommentarer

Kommentera