Frågor & svar
Nyheter

Dags att omvandla a-kassan för omställning

Hur får vi ett hållbart arbetsliv? Gör det möjligt att vara ledig för kompetensutveckling och omställning, menar en ny utredning. Men för att det ska fungera i praktiken behöver arbetslöshetsförsäkringen omvandlas till en omställningsförsäkring, svarar Naturvetarna.

Publicerad:

Huvudförslaget i utredningen Tid för utveckling syftar till att skapa möjligheter för ett hållbart arbetsliv. Ett av förslagen handlar om att arbetstagare bör få möjlighet att vara utvecklingslediga för att utveckla sin kompetens eller ställa om.

Utredningens syfte är viktigt, menar Naturvetarnas utredare Marita Teräs. Däremot finns oro för att förslaget kommer innebära stora administrativa kostnader men kommer få personer till gagn.

– För att förslaget ska fungera krävs att det finns tillgängliga vikarier, vilket är svårt att hitta för många av våra medlemmar. Det skulle kunna innebära att kollegor istället blir drabbade vid ledighet, vilket motverkar syftet om att skapa ett hållbart arbetsliv, säger Marita Teräs, utredare på Naturvetarna.

Hur ska man underlätta omställning då?

– Undersök möjligheten att omvandla arbetslöshetskassan till en omställningsförsäkring. Det finns flera konkreta förslag i utredningen som kan utvecklas för att a-kassan ska kunna användas för att ställa om och studera. En idé är att eventuellt även inkludera inkomstförsäkringen för att ge en högre inkomst under omställningen. Liknande idéer diskuteras även inom Saco för att skapa bättre möjligheter att ställa om.

Vilka fler förslag presenteras?

– Ett bra förslag är utökad rätt att vara ledig på deltid från en anställning för att driva företag. Att successivt kunna övergå till att bli företagare är viktigt för att uppmuntra flera att våga ta steget utan att säga upp sig. Att uppmuntra entreprenörer som skapar jobb för andra bidrar inte bara till ett hållbart arbetsliv, men också till ett konkurrenskraftigt Sverige.

Läs hela Naturvetarnas remissvar här.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera