Frågor & svar
Nyheter

Duellen: Borde jag välja en plastgran i jul?

Vilken gran är bäst sett till klimatet? Kan återvunnen plast och bioplaster motivera en plastgran? Det och annat svarar våra duellanter på.

 

Publicerad:

JA
Lena Lundberg, ansvarig plastråvarufrågor på Ikem


1. Vilken gran är bäst sett till klimatet?

En plastgran som du använder i flera år är den bästa. Vi har använt vår plastgran i 22 år och den är fortfarande lika fin.

2. Kan återvunnen plast och bioplaster motivera en plastgran?

Eftersom metall ofta utgör den största vikten för en plastgran är det framför allt där som återvunnet kan få störst miljöeffekt. Sedan är det givetvis bättre med återvunnen plast än med ny. Våra medlemsföretag har stort fokus på att all plast ska gå att återvinna. Därför driver vi på för att dagens mekaniska återvinning ska kompletteras med termokemisk återvinning och att Sverige ska vara ledande i denna utveckling.

3. Hur påverkas miljön i övrigt?

Det beror på hur granarna är tillverkade, respektive odlade, och hur de har transporterats. Om plastgranen återanvänds kommer den dock att bli bäst för miljön. Det är förhållandevis ovanligt med plastgranar i haven. Efter julhelgen ligger det däremot en och annan naturgran som skräpar ned i parker och på trottoarer. Utmaningen med plast som slängs i naturen, eller haven, har störst koppling till fiskeredskap och vissa engångsprodukter. För plastgranarna handlar det mer om att öka återvinningen och användningen av återvunnen plast.

4. Kan artificiella dofter ersätta den naturliga grandoften så att känslan blir densamma?

Doftgranar förekommer ju i bilar. "Känslan" är nog väldigt personlig och själv saknar jag inte grandoften. Saffran, vört, hyacinter och nejlikor räcker bra för mig.

NEJ

LINDA BERGLUND, senior rådgivare skog, Världsnaturfonden WWF

 
1.Vilken gran är bäst sett till klimatet?

Naturgranen! Svenska granar som växer naturligt i skogen och inte behöver transporteras så långt är bäst för miljön och klimatet. Välj gärna en KRAV-märkt eller FSC-certifierad gran. Efter julfirandet gör granen också nytta när den flisas och återvinns som energi i värmeverken (kan också sänkas som så kallad risvase i vattnet och bli hem för fiskar och gynna biologisk mångfald).
Plastgranar importeras ofta från Asien och görs av miljöfarlig PVC-plast som ofta transporteras två tusen mil för att komma till Sverige.

2. Kan återvunnen plast och bioplaster motivera en plastgran?

Nej, de svarar i dagsläget för en väldigt liten del av utbudet. Det finns konstgranar som tillverkas av återvunnen PET-plast, men de är inte många.

3. Hur påverkas miljön i övrigt? 

Plast riskerar alltid att hamna fel i naturen eller i haven om det inte finns någon bra återvinning. Forskarna varnar för att det kommer att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Många fiskar och marina däggdjur som sköldpaddor och valar förväxlar plast med mat och dör av kvävning. Giftig PVC-plast är dessutom svår att återvinna.

4. Kan artificiella dofter ersätta den naturliga grandoften så att känslan blir densamma?

Nej, inte på långa vägar! För mig som gillar natur och skog skulle det kännas helt galet att köpa en plastgran gjord på fossil energi. För mig ger en svensk naturlig gran en känsla av värme, jul och gemenskap. Men jag respekterar självklart om man är allergiker och inte kan ha vanlig gran inomhus.

Kommentarer

Albert 2018-12-21

Jag försöker övertala min familj om Äppelstakens fördelar istället för gran.
Kommentera